Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța stochează gaze şi mizează pe electricitate de la 58 de reactoare nucleare, deși doar jumătate funcționează acum: Reducerea la carburanți s-a dublat

kidadl.com
franta

Pentru a trece cu bine sezonul rece, Franţa şi-a asigurat stocuri importante de gaze şi mizează totodată şi pe electricitatea furnizată de cele 58 de reactoare nucleare. În acelaşi timp, guvernul le propune cetăţenilor şi întreprinderilor să facă economii de până la 10% din consumul de energie obişnuit. Toate problemele create de criza energetică au fost discutate la un consiliu extraordinar de apărare convocat de preşedintele Macron.

Aprovizionarea cu gaze şi curent electric la iarnă, evaluarea cantităţilor stocate şi a capacităţii de producere a energiei electrice, ajutoare pentru cetăţeni şi sectorul economic, măsuri preventive pentru eventuale situaţii de risc în cazul unei ierni foarte reci, cooperarea cu partenerii europeni, transmite romania-actualitati.ro.

Timp de peste trei ore au fost analizate toate scenariile posibile în această primă reuniune a consiliului de apărare privind securitatea energetică şi care, cu siguranţă, va fi urmată de altele în perioada următoare. După şedinţă, ministrul Tranziţiei Energetice, Agnes Pannier-Runacher, a anunţat într-o conferinţă de presă că gradul de umplere a capacităţilor de stocare de care dispune Franţa depăşeşte în acest moment 92%, obiectiv pe care guvernul şi l-a atins cu două luni mai devreme decât îşi propusese. Livrările de gaze din Rusia sunt la cel mai jos nivel înregistrat vreodată, însă nu au fost total întrerupte, a precizat ministrul. În orice caz, decizia Gazprom de a reduce la minimum fluxul nu are un impact prea mare, pentru că ponderea gazului rusesc reprezenta doar 9% din necesarul de consum al Franţei.

Nu este niciun secret că punctul forte sunt centralele sale nucleare. În prezent, însă, mai mult de jumătate dintre cele 58 de reactoare sunt oprite fie pentru mentenanţa periodică, fie pentru lucrări de combatere a coroziunii. Ministrul Tranziţiei Energetice a asigurat că acestea vor redeveni active înainte de sosirea sezonului rece. Totodată, ea a reînnoit apelul la mobilizare generală adresat zilele trecute şi de premierul Élisabeth Borne, ca cetăţenii şi sectorul economic să participe la acest efort, reducându-şi consumul cu cel puţin 10%. De asemenea, Agnes Pannier-Runacher a mai spus că Franţa are încredere în solidaritatea europeană şi că, în caz de nevoie, va proceda la schimburi cu ţările vecine.

Agnes Pannier-Runacher: Situaţia căreia noi trebuie să-i facem faţă o cunosc şi celelalte ţări europene. Solidaritatea în materie de gaze şi electricitate ne permite să asigurăm securitatea aprovizionării în Europa. Datorită acestei solidarităţi, şi vecinii noştri au putut să-şi refacă stocurile de gaze. Consiliul de astăzi a examinat în mod special relaţiile cu Germania şi Spania, ţări cu care avem schimburi permanente. Am ajuns la concluzia că această solidaritate reciprocă va fi întărită la iarnă, în ceea ce priveşte stilurile de gaze şi electricitate cu Germania şi Spania.

Consiliul de la Palatul Élysée a fost foarte criticat de opoziţie, care l-a caracterizat drept un gadget politic, considerând că preşedintele şi guvernul se ocupă mai mult de comunicare decât de un plan coerent de măsuri.

Marine Le Pen, liderul extremei drepte, cere scăderea TVA-ului pe energie la 5%, măsură care a fost deja luată în Spania şi Portugalia. Ea propune aceeaşi reducere şi pentru alimentele de bază. La rândul său, stânga cere impozitarea suplimentară a marilor profituri şi averi. La nivelul Adunării Naţionale urmează să fie creată în scurt timp o comisie de anchetă parlamentară pe tema crizei energetice, care îi va audia pe membrii guvernului. Printre deciziile luate până acum pentru a limita impactul tarifelor la energie asupra vieţii francezilor, guvernul de la Paris a plafonat preţul gazelor naturale, cel puţin până la sfârşitul anului, a suspendat creşterile programate la electricitate şi a căutat ajutoare în vouchere pentru plata energiei familiilor cu venituri mici.

Reducerea acordată de stat pentru carburanţi a crescut de la 18 la 30 de eurocenţi pe litru pentru următoarele două luni. La aceste efort se adaugă cel al celei mai mari companii petroliere franceze, Total, care oferă în benzinăriile proprii o reducere suplimentară de 20 de euro cenţi pe litru astfel, în Franţa, litrul de benzină standard poate fi cumpărat din unele staţii la un preţ de sub 1,50 euro, cel de motorină situându-se în jur de 1,80 euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.