Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte Siria: Va fi un nou Daghestan

Se profilează o împărţire a Siriei - de o parte o regiune 'utilă' administrată de regim şi aliaţii săi, iar de cealaltă parte un 'Daghestan' controlat de jihadiştii Statului Islamic (SI), a declarat marţi şeful diplomaţiei franceze Jean-Marc Ayrault, potrivit AFP, potrivit agerpres.

"Chestiunea păcii nu va fi reglată după ce Alepul va cădea în câteva săptămâni", a subliniat ministrul la RFI, într-un moment în care regimul sirian şi aliaţii săi rus şi iranian sunt pe punctul de a recuceri acest al doilea oraş al ţării, cu preţul a mii de morţi şi persoane strămutate.

"Există o logică de război total care vizează cucerirea întregii Sirii utile", adică vestul ţării, de la Alep la Damasc, trecând prin regiunea de coastă Latakia şi oraşul central Homs, "iar această situaţie dramatică se va agrava şi mai mult", a afirmat Ayrault.

Citeşte şi: Putin a promulgat noua doctrină privind securitatea informaţională a Rusiei

"Acest haos ameninţă echilibrul regiunii şi nu permite eradicarea ameninţării reprezentate de DAESH (acronimul arab al grupării Statul Islamic)", a adăugat el.

"Prin acest război total, se prefigurează împărţirea Siriei, cu riscul de a se constitui un 'Daghestan' pe lângă această Sirie utilă", a adăugat el, estimând că "ameninţarea radicalizării, ameninţarea teroristă, va rămâne în această regiune".

"Calea militară duce la un haos durabil în această regiune", a insistat ministrul, reiterând că singura soluţie o reprezintă negocierile politice.

O reuniune a mai multor ţări arabe şi occidentale care îi susţin pe rebeli este prevăzută pentru sâmbătă la Paris.

Citeşte şi: Rusia critică SUA pentru anularea discuţiilor legate de Alep

Ofensiva forţelor Damascului şi a aliaţilor lor face ravagii în cartierele din estul Alepului încă sub controlul rebelilor. Unele dintre grupurile rebele au transmis că se vor lupta "până la ultima picătură de sânge".

La ONU, Rusia s-a opus luni prin veto la o rezoluţie a Consiliului de Securitate privind un armistiţiu la Alep. Este a şasea oară de la începutul conflictului în 2011 când Moscova blochează o rezoluţie privind Siria. Reprezentanţi ai SUA şi ai Rusiei urmează să se reunească marţi sau miercuri la Geneva pentru a dezbate un plan de retragere a tuturor combatanţilor rebeli din estul oraşului Alep.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.