Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fraser Island, inclusă în patrimoniul UNESCO, devastată de incendii

twitter
incendii padure

Pompierii australieni încercau luni să controleze incendiile uriaşe care au distrus peste 40% din pădurile de pe Fraser Island, o insulă inclusă de UNESCO în patrimoniul mondial, unde situaţia riscă să se agraveze şi mai mult odată cu sosirea în regiune a unui nou val de căldură, informează AFP, potrivit AGERPRES.

Incendiile au izbucnit în urmă cu peste şase săptămâni pe Fraser Island, cea mai mare insulă de nisip din lume, ce are o lungime de 122 de kilometri şi este separată de Australia continentală printr-o strâmtoare de un kilometru.

Temperaturile au urcat luni până la valoarea de 34 de grade Celsius, ceea ce i-a făcut pe specialişti să se teamă că incendiile locale vor creşte şi mai mult în intensitate.

"Vegetaţia de pe Fraser Island este extrem de uscată şi, deci, extrem de inflamabilă", a declarat James Haig, un oficial local.

Pentru pompierii australieni, starea vremii nu reprezintă însă singura provocare. Activităţile lor sunt îngreunate de accesul dificil la anumite focare situate în nordul insulei.

Biroul pentru parcuri naturale din statul australian Queensland a precizat că incendiile sunt active pe două fronturi şi că au distrus deja vegetaţia de pe 74.000 de hectare, reprezentând 42% din suprafaţa insulei. Nicio locuinţă nu a fost deocamdată ameninţată.

Citește și: Cascada Niagara, luminată în culorile drapelului românesc pe 1 decembrie

Avansarea flăcărilor în direcţia unor zone populate le-a convins însă pe autorităţile locale să interzică accesul turiştilor pe această insulă, o populară destinaţie turistică, şi să restrângă circulaţia feriboturilor.

James Haig a dezvăluit că 10 avioane sunt folosite pentru a arunca mari cantităţi de apă deasupra flăcărilor, iar unele dintre aeronave sunt utilizate pentru a proteja siturile aborigene locale.

Două treimi din suprafaţa statului australian Queensland se confruntă în această perioadă cu efectele cauzate de secetă.

Renumită şi pentru haitele sale de câini dingo, Insula Fraser a fost înscrisă în patrimoniul mondial datorită "vestigiilor sale maiestuoase de păduri pluviale care cresc pe nisip şi pentru faptul că găzduieşte jumătate din lacurile cu apă dulce formate între dune la nivel mondial", potrivit UNESCO.

"Combinaţia dintre dune de nisip care se deplasează, păduri tropicale umede şi lacuri fac din această insulă un sit excepţional", explică UNESCO pe site-ul său.

Mai multe incendii de mai mică amploare continuă să ardă în această perioadă în alte zone ale statului Queensland. Statul învecinat New South Wales, a cărui capitală este Sydney, se confruntă la rândul său cu 50 de incendii active.

Australia a cunoscut în perioada 2019-2020 un sezon al incendiilor de vegetaţie deosebit de virulent. O suprafaţă echivalentă cu cea a Marii Britanii a fost devastată de flăcări şi 33 de persoane au murit din cauza acestui fenomen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.