DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fregata 'Regina Maria' a încheiat cu succes a treia misiune NATO din acest an

digi24.ro
fregata Regina Maria

Fregata "Regina Maria" (F-222) soseşte pe 6 decembrie, în portul militar Constanţa, din Marea Mediterană, unde a participat, în perioada 27 octombrie - 30 noiembrie, la misiuni NATO de monitorizare a traficului naval, în cadrul unei grupări navale permanente a Alianţei Nord-Atlantice, a informat, vineri, Statul Major al Forţelor Navale.

În perioada celor şase săptămâni de misiune NATO în bazinul estic al Mediteranei, fregata "Regina Maria" a parcurs peste 4.500 de mile marine, în aproximativ 500 ore de marş, potrivit Agerpres.

"Concomitent cu misiunile primite de la Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM, Allied Maritime Command), nava militară românească a participat şi la exerciţiile multinaţionale 'Dogu Akdeniz 21', organizat de Forţele Navale ale Turciei, şi 'NIRIIS 21', organizat de Forţele Navale ale Greciei, alături de peste 50 de nave, 8 submarine şi zeci de aeronave militare aliate şi partenere", se arată într-un comunicat de presă transmis de SMFN.

Conform sursei citate, integrarea României în structura Nord-Atlantică, în anul 2004, a fost considerată unul dintre cele mai mari succese ale politicii româneşti de după anul 1989. Contribuţia ţării noastre la promovarea politicii de securitate a Alianţei s-a extins şi dincolo de spaţiul din bazinul Mării Negre. Militarii din Forţele Navale Române au participat, începând cu anul 2005, la misiuni şi operaţii NATO în Marea Mediterană, Golful Aden, Oceanul Indian şi Afganistan, pentru asigurarea securităţii membrilor Alianţei.

În anul 2021, navele militare româneşti care fac parte din pachetul de forţe navale pus la dispoziţia NATO au fost integrate de şase ori în grupări navale permanente ale Alianţei şi au executat, în peste 130 de zile, misiuni în Marea Neagră şi Marea Mediterană.

Anul acesta, dragorul maritim "Locotenent Lupu Dinescu" a făcut parte, de trei ori, din gruparea navală permanentă a NATO de luptă împotriva minelor marine SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2), iar fregata "Regina Maria" a participat, tot de trei ori, la misiunile grupării navale permanente NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group 2).

În plus, fregata "Regina Maria" a deţinut, în luna septembrie a acestui an, comanda Operaţiei NATO "Sea Guardian", desfăşurată în Marea Mediterană, şi a executat misiuni de monitorizare a traficului maritim şi de combatere a acţiunilor teroriste pe flancul sudic al Europei, iar puitorul de mine "Viceamiral Constantin Bălescu" participă, în perioada octombrie - decembrie, la Operaţia Uniunii Europene "EUNAVFOR MED IRINI", pentru impunerea embargoului armelor în largul coastelor libiene, în bazinul mediteranean.

Participarea echipajelor navelor militare româneşti la misiunile şi operaţiile Alianţei Nord-Atlantice contribuie la dezvoltarea nivelului de interoperabilitate dintre militarii din Forţele Navale Române şi partenerii NATO şi UE, precum şi la promovarea valorilor democratice ale Alianţei Nord-Atlantice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.