Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fritz de la Timișoara – din nou în centrul atenției

Facebook
Dominic Fritz

Fritz de la Timișoara – din nou în centrul atenției

Primarul Timișoarei, cetățeanul german Dominic Samuel Fritz a tulburat la greu viața timișorenilor. Câștigător adulat al alegerilor locale în 2020, creând așteptări mari ale timișorenilor că aduce cu el abordări nemțești, idei nemaivăzute pe meleagurile noastre mioritice, a ajuns repede controversat și, imediat în continuare de-a dreptul hulit, la propriu, de către aceștia.

Ne amintim că în toamna lui 2020, proaspăt instalat în funcție, dl Fritz a pledat insistent pentru carantinarea orașului și nu s-a lăsat până nu a și făcut să se decidă ținerea timișorenilor închiși în case timp de două săptămâni. Decizie dovedită fără sens, pentru care mulți timișoreni nici astăzi nu l-au iertat.

Apoi, lumea a tot așteptat abordările nemțești și când colo, ce să vezi, dl Fritz n-a fost în stare să vină cu nicio idee de proiect propriu, Timișoara transformându-se repede dintr-un oraș în care lucrurile mergeau, premiat ani la rând de Forbes drept cel mai dinamic oraș din România, într-un oraș în care tot ce se mai întâmplă este continuarea unei mici părți din proiectele moștenite de la administrația precedentă, la restul –la cele mai multe- renunțându-se, fără a se veni cu ceva în loc.

Simultan cu acest declin, dl Fritz creează printr-o mașinărie de propagandă profesionistă o ”realitate imaginară”, dacă putem spune așa, care poate prinde la susținătorii lui din diaspora și din țară din afara Timișoarei, dar nicidecum la timișoreni, care văd cu ochii lor și simt pe propria piele ”realitatea reală” –acceptați sintagma ca licență poetică. Văd peste tot buruieni, în multe locuri gunoaie, drumuri și trotuare pline de gropi, un transport public execrabil, în pofida moștenirii excelente de mijloace noi, electrice primită de la înaintași. Văd o agendă culturală extrem de săracă în anul în care Timișoara e capitală culturală europeană, titlu și el lăsat de predecesori, aceștia câștigându-l printr-o competiție dură, ne amintim, cu Bucureștiul, Clujul, Iașiul, Constanța, Craiova etc. Iar ei aveau obișnuința din vremea administrației precedente să li se ofere festivaluri peste festivaluri, care mai de care, cu artiști de clasă, din țară și din străinătate.

Nu e de mirare că, pe acest fond, fostul Primar, profesorul universitar Nicolae Robu este tot mai regretat, lucru evidențiat de toate sondajele, iar el, știind asta, iese de ceva vreme tot mai puternic la atac. Pagina sa Facebook devoalează zilnic aproape minciunile d-lui Fritz și imagini –poze și filmulețe- cu nereguli din oraș.

Ultima postare a d-lui Nicolae Robu, apărută după ce cu puține zile în urmă el a făcut cunoscute ”sub cuvânt de onoare”  scorurile sale medii din patru sondaje –făcute de: SOCIOPOL, o firmă contractată de PNL (pe surse: Avangarde), IRES, respectiv CURS- și anume: 41.8%, ca independent, 44.9%, ca PNL-ist, este una dură, intitulată: Câte minciuni mai trebuie să suportăm din partea dumitale, d-le Fritz?! V-o reproducem, în continuare:

”Din 2019 până în 2021 –deci: în precampanie, campanie și în prima parte a mandatului de Primar-, dl Fritz a tot acuzat că ce s-a făcut și a găsit pe rol să se facă în infrastructura de mobilitate a Timișoarei e rău, e făcut pe genunchi, fără viziune, fără strategie.

Dovedindu-se incapabili –el și șleahta din jurul său- să genereze o cât de mică idee de mai bine, măcar și luând act că, de fapt, Administrația Robu a lucrat nicidecum pe genunchi, ci bazat pe o viziune solidă, elaborată de specialiști de excelență, din Olanda și Marea Britanie, după așa-numitul Plan de Mobilitate Urbană Durabilă 2016 – 2030, pas cu pas au început să vorbească despre toate proiectele pe care nu le-au mai putut opri –adică: tot, dar absolut tot ce vedeți de trei ani că încă mai mișcă în oraș!- ca și cum le-ar aparține, ca și cum ar fi rodul viziunii lor!

Din păcate, însă, o mulțime de proiecte esențiale pentru Timișoara, au fost anulate sau ținute în suspensie, în incertitudine, timp de 1-2 ani, respectiv, cele continuate, derulate cu încetinitorul, să treacă cât mai mult timp de la mandatul Robu, în încercarea de a le crea timișorenilor impresia că ele aparțin Administrației Fritz.

Am citit în tion.ro de ieri, 27.06.2023, că ”Documentația pentru primul pod nou din ultimii 30 de ani din Timișoara -Solventul- urmează să intre în Consiliul Local”. Această pretenție este ridicolă, în realitate, nu mai puțin de 7 astfel de documentații fiind elaborate și aprobate deja de mult, în perioada Administrației Robu, în Consiliul Local. Iată-le:

(1)-(4): documentațiile SF pt cele 4 poduri, câte unul în amonte, unul în aval de podurile vechi Dragalina, respectiv Eroilor, lipite de acestea, menite să conducă la poduri de trei ori mai late decât cele vechi, elaborate în 2017; în continuare, în 2018-2019, s-au elaborat și documentațiile Proiect Tehnic (PT) pt aceste poduri și ele au și fost construite efectiv

(5): documentația SF pt Podul Jiul, elaborată în 2018; în continuare, în 2019, s-a elaborat și documentația PT pt acest pod

(6): documentația SF pt Podul ISHO, elaborată în 2019; în continuare, în 2020, s-a elaborat și documentația PT pt acest pod

(7): documentația SF pt Podul Bobâlna, elaborată în 2019

La ora actuală, TOATE cele patru poduri -Solventul, Jiul, ISHO și Bobâlna- ar fi trebuit să fie gata construite, hai să zicem, unele încă în construcție! Dl Fritz ar trebui să dea socoteală în fața Curții de Conturi etc că atâția ani nu a valorificat SF-urile și chiar PT-urile moștenite! Ori, el se laudă că la un obiectiv -podul Solventul- pentru care i-am lăsat aprobate fonduri europene pentru proiectare -precizăm că, în tradiție, proiectarea era finanțată din bugetul local-, a ajuns după trei ani (!!!) să aprobe SF-ul!”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.