Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Frontul anti-PSD

psd sigla

Alegerile prezidențiale câștigate de Iohannis ne-au arătat că atunci când electoratul anti-PSD se mobilizează poate fi mai numeros ca cel al social democraților. La alegerile prezidențiale din 2014 a fost nevoie de un factor declanșator puternic. Restricțiile privind votul din diaspora au fost acel factor declanșator. Un abuz de putere la adresa unui drept. Cetățenii s-au văzut oprimați, li s-a luat un drept și de aici a fost doar un pas până la furia populară care s-a concretizat în mobilizarea la vot și alegerea lui Iohannis.

Ce a urmat după aceea? În primă fază o creștere artificială a PNL, bazată pe efectul Iohannis. Liberalii nu au sesizat la timp faptul că electoratul devine din ce în ce mai pretențios. Reforma internă nu a fost la nivelul așteptărilor, chiar dacă au reușit să introducă în statut criteriile de integritate și să scape de câteva figuri ca Vosganian, Chiuariu. Electoratul anti-PSD s-a divizat.

Apariția USR a slăbit PNL și a arătat faptul că oamenii își doresc un partid nou care să nu fie asociat cu trecutul. Foarte mulți au votat USR fără să cunoască prea multe lucruri despre partidul lui Nicușor Dan. Alegerile locale au fost cel mai bun barometru pentru a dovedi acest lucru. În sectorul 4 și în sectorul 6, candidații USR de la primăriile locale au obținut un scor foarte bun fără a avea o zi de campanie, fără să dea un material publicitar. A fost un efect de halou. Simpatia către Nicușor Dan și dorința de a amenda partidele vechi au dus la niște scoruri foarte bune pentru USR.

Alegerile parlamentare au venit și au consfințit o victorie zdrobitoare a PSD-ului, care a obținut 45%. Frontul anti PSD (PNL plus USR) au luat un scor de 28%, la o diferență destul de mare. PMP a luat un scor de 5%.

Am văzut o prezență slabă la vot, 39,49%, mai mică cu două procente față de alegerile din 2012.

Din cauza campaniei electorale, din cauza faptului că partidele din frontul anti-PSD nu au reușit să pară o soluție viabilă, s-a înregistrat acest scor.

A venit și momentul protestelor. Am putut constata că în piață demonstrează oameni care nu sunt aduși cu autocarul de către partide. Mulți dintre demonstranți erau oameni din categoria activă, care muncesc și au niște salarii peste medie, cu studii superioare, care s-au mobilizat în urma unui factor declanșator puternic: abuzul Guvernului Grindeanu, OUG 13. Mulți dintre ei au declarat că nu au fost la vot, mulți nu simpatizau nici PNL, nici USR.

Cine poate capta acest tip de electorat? Cine poate aduce la vot această categorie?

PNL și USR sunt în fața unei mari încercări. De ei depinde dacă vor reuși să crească sau nu. PNL are avantajul rețelelor, a primarilor care sunt pe funcție. Pleacă cu acest avantaj, dar și cu handicapul faptului că este privit cu reticență de către publicul de genul celui care a fost în piață.

USR are dezavantajul lipsei rețelelor, a identității, al omogenității. În schimb, se apropie mai mult de așteptările publicului de tipul celor care au demonstrat în piață. Dacă nu va reuși să arate că poate face și politică serioasă, dacă se va cantona doar în zona acțiunilor de gherilă de tipul „ocupăm Parlamentul”, probabil nu va reuși să capteze acest public.

Dacian Cioloș. Pare a fi cel care poate capta cel mai ușor publicul protestatar. Însă, pentru a face un partid este nevoie de logistică, de bani și de rețele. Cioloș a dovedi de câteva ori că este naiv, că nu are aplecare către politică. Chiar dacă la guvernare s-a comportat rezonabil, a părut un tip onest, nu este de ajuns pentru a reuși în politică. Deși are un context favorabil, fostul premier are prea puține resurse pentru a reuși.

Așadar, avem un front anti-PSD divizat. Avem câteva categorii de public care ar pune stop PSD-ului. Sunt categorii diferite, cu așteptări diferite, dar cu un element comun: vad PSD-ul ca răul cel mai mare.

Indiferent cum vor evolua lucrurile, pentru ca PSD să piardă viitoarele alegeri, frontul anti-PSD va trebui să acționeze unitar. Viitoarele alegeri sunt prezidențialele. Iohannis poate unifica acest front. Poate fi prezdențiabilul PNL al USR și al publicului de tip protestatar, care se poate aduna sub umbrela partidului lui Cioloș sau nu.

*

Alegerile parlamentare viitoare trebuie să fie pregătite în comun de forțele anti-PSD. Spre deosebire de social democrați care au un electorat mai disciplinat, mai coagulat, în cazul frontului anti-PSD vorbim de câteva categorii de public. Fără o acțiune comună, fără o coagulare a tuturor forțelor anti-PSD, vom avea o repetare a alegerilor din 2016.

Citiți și:

 

 

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.