Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FSB explică DE CE va închide Telegram în Rusia: 'Este folosită de terorişti'

reuters
Telegram

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a criticat luni mesageria criptată Telegram, susţinând că autorii atentatului de la Sankt-Petersburg au utilizat această aplicaţie de mesagerie mobilă, ameninţată cu blocarea de către autorităţile ruse, potrivit AFP, transmite agerpres.

"În cursul anchetei asupra atacului terorist din 3 aprilie la metroul din Sankt-Petersburg, FSB a primit informaţii credibile despre utilizarea Telegram de către atacatorul sinucigaş, complicii săi şi un şef al lor din străinătate pentru a-şi ascunde planurile criminale", afirmă FSB într-un comunicat.

Citeşte şi: Proteste VIOLENTE în Londra. Şase poliţişti au fost răniţi în confruntările stradale - VIDEO

Aceştia ar fi recurs la Telegram "în fiecare stadiu al pregătirii acestui atac terorist", soldat cu 15 morţi şi revendicat de o grupare puţin cunoscută "Batalionul imamului Şamil", având legătură cu Al Qaida.

Potrivit FSB, "membrii organizaţiilor teroriste internaţionale prezente pe teritoriul rus utilizează mesageria Telegram", care le permite să facă schimb de mesaje - de tip text şi audio - fotografii, înregistrări video, precum şi să creeze canale de difuzare într-un mod foarte sigur, fapt ce i-a asigurat aplicaţiei un succes rapid în Rusia.

Aceste dezvăluiri ale FSB intervin în contextul în care Agenţia rusă de reglementare a mass-media şi telecomunicaţiilor Roskomnadzor a cerut Telegram să furnizeze autorităţilor ruse informaţii cu privire la societatea care gestionează serviciul în conformitate cu noile amendamente legislative.

"În cazul în care va refuza să-şi îndeplinească obligaţiile de difuzor de informaţii, Telegram va fi blocat în Rusia", a avertizat aceasta.

Citeşte şi: Rivalul lui Putin s-a îmbolnăvit grav în închisoare. A fost chemată ambulanţa

Fondatorul aplicaţiei, Pavel Durov, a estimat că "eventuala blocare a Telegram nu face mai dificile obiectivele teroriştilor sau traficanţilor de droguri".

"Pentru a învinge terorismul prin blocare, trebuie blocat Internetul", a scris el pe Vkontakte, populara reţea socială din Rusia, creată tot de el .

Internetul rusesc, extrem de utilizat de opoziţia rusă în lipsa accesului la mass-media oficiale, este supus unor presiuni puternice din partea autorităţilor, care îşi justifică acest control sporit prin lupta antiteroristă.

Parlamentul rus studiază în prezent un proiect de lege ce forţează utilizatorii să se identifice printr-un număr de telefon pentru a putea utiliza mesageria. Vineri, deputaţii au adoptat într-o primă lectură un proiect vizând VPN, conexiuni private utilizate de către persoane fizice sau companii pentru securizarea accesului lor la Internet.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.