Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fugarii recuperați ai României

most wanted

Se pare că în Vinerea Patimilor, acestea l-au ajuns din urmă și pe Sebastian Ghiță. Localizat și capturat în Belgrad, fostul deputat PSD reușise în ultimele șase luni să rămână sub radarul autorităților naționale și internaționale.

Principala dezbatere în momentul de față este legată de cum a reușit fostul deputat să rămână ascuns timp de șase luni, dar și care vor fi informațiile pe care Ghiță le va da din arest, numele și afacerile despre care acesta va vorbi.

Până la noi dezvăluiri din partea fostului deputat PSD, merită să amintim că odată cu capturarea sa, Sebastian Ghiță își trece numele pe o listă cu fugari celebri din istoria recentă a României ca Nicolae Popa, Ioana Maria Vlass, Omar Haysasm, fostul deputat Mihail Boldea sau Nicușor Constantinescu, dispăruți din țară dar care au ajuns ulterior să dea socoteală autorităților române.

În fiecare din aceste cazuri serviciile de informații au avut un rol extrem de important. Au reușit să îi localizeze, să îi captureze și să îi aducă în țară. Dacă ne uităm în istoricul acestor cazuri, putem realiza că infractorii nu pot fi siguri indiferent de ce țară aleg. Puterea serviciilor este una foarte mare și acestea reușesc să îi întoarcă înapoi. Doar factorul -timp- este unul relativ.

Nicolae Popa, fost director al grupului Gelsor și director executiv al SOV Invest, a fugit din țară în anul 2000.  Șase ani mai târziu, el a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru fraudă și delapidare în legatura cu colapsul din 2000 al Fondului Național de Investiții, care a provocat un prejudiciu estimat la 1,2 milioane de euro.

În decembrie 2009, Nicolae Popa a fost arestat în Jakarta, Indonesia și extrădat în România abia în luna aprilie a anului 2011. Fostul director Gelsor a mai fost condamnat la 14 ani de închisoare în dosarul FNA. Omul lui Vântu, Nicolae Popa, a fost arestat chiar înaintea turului doi al campaniei prezidențiale. A fost un eveniment care a avut conotații politice. Presa vremii relata că SRI i-a făcut un cadou lui Băsescu la momentul potrivit. Reținerea lui Popa a stârnit îngrijorări în tabăra PSD care era susținută puternic de Vântu.

Ioana Maria Vlass a fost președinte al SOV Invest, firma care a administrat Fonul Național de Investiții, falimentat în 2009 sub președinția ei. Și ea a ales să fugă de autoritățile române, în fața cărora s-a predat totuși în data de 27 martie 2003.

În 2005, „Mama FNI” a fost condamnată la 20 de ani de închisoare, însă a fost eliberată în aprilie 2008. Un an mai târziu, ÎCCJ a condamnat-o pe aceasta la 10 ani de închisoare, sentința fiind definitivă.

În iulie 2006, anchetat pentru răpirea jurnaliștilor români în Irak, Omar Hayssam a fost eliberat din arest invocând motive medicale. Acesta fugind din țară, provocând un adevărat cutremur pentru autoritățile române, soldat cu demisiile șefului SRI, Radu Timofte, a lui Gheorghe Fulga, șeful SIE, a lui Virgil Ardelean, șeful DGIPI și a procurorului general al României, Ilie Botoș.

Aproximativ un an mai târziu, Hayssam a fost condamnat în lipsă de judecătoria competentă din România la 20 de ani de pușcărie și la o despăgubire de câte 2 milioane de euro pentru fiecare dintre cei trei jurnaliști răpiți în 2005. Până în vara anului 2013, Omar Hayssam a fost dat în urmărire internațională prin Interpol, fiind acuzat de terorism. Pe 19 iulie 2013, acesta a fost predat Poliției Române pentru a-și ispăși pedeapsa.

Omar Hayssam a fost anul trecut condamnat la 24 de ani de închisoare într-un nou dosar, acuzat de săvârșirea unor infracțiuni economice.Omar a fost capturat după o fină operațiune a SRI. Acesta a fost adus cu un avion special, din Siria. Președeintel Băsescu a avut un rol important, negociind cu Bashar al Assad această operațiune care a avut loc în timp de război. Siria era deja în război, iar autoritățile au permis românilor să aducă un avion cu care să îl aducă acasă pe Hayssam.

Fostul deputat Mihail Boldea a plecat din țară în martie 2012, la doar o zi după ce procurorii DIICOT începuseră anchetarea acestuia într-un dosar în care era acuzat de înșelăciuni imobiliare. Acesta a zburat din România spre Istanbul, ajungând ulterior în Kenya. După ce procurorii DIICOT au cerut emiterea unui mandat de arestare în lipsă, Boldea s-a predat la ambasada României din Nairobi, Kenya și a fost adus în România.

Pe 28 iunie 2012, procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pe fostul deputat PDL, acesta fiind acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat și înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. În tot acest dosar au fost trimise în judecată 19 persoane, acuzate că identificau terenuri și imobile din zone centrale ale municipiului Galați, proprietatea Consiliului Local Galați sau a unor persoane fizice, și că le treceau ulterior în proprietatea altor membri ai grupului. Procurorii i-au acuzat că au utilizat în acest scop hotărâri judecătorești falsificate sau pronunțate în baza unor acte false, respectiv hotărâri arbitrale, pronunțate în fals.

În februarie 2016, Boldea a fost condamnat la șase ani de închisoare într-un dosar în care procurorii DNA îl acuzau, printre altele, de șantaj și spălare de bani.

După ce a fost ridicat de DNA în ianuarie 2014, Nicușor Constantinescu, baronul PSD de Constanța, a luat drumul Statelor Unite pentru a se opera, loc din care a refuzat să se mai întoarcă. Chiar dacă pe numele său au fost emise mai multe mandate internaționale de arestare, SUA au refuzat cererea de extrădare emisă pe numele lui. După ce a călătorit ulterior în Turcia, acesta a decis să se întoarcă de unul singur în România, pentru „a stopa minciunile DNA,” după cum avea să declare la momentul respectiv.

Fostul președinte al CJ Constanța este urmărit de DNA în mai multe dosare, primind și o condamnare definitivă de 5 ani, în dosarul Centrului Militar Zonal. Anul acesta, în data de 15 februarie, procurorii DNA au decis începerea urmăririi penale pe numele său în trei noi dosare, fiind acuzat de abuz în serviciu.

Ca impact, reținerea lui Ghiță se poate compara doar cu cea a lui Hayssam. Dacă sirianul a produs un val de demisii la cel mai înalt nivel odată cu fuga sa din țară, Fostul patron Asesoft a demonstrat prin dezvăluirile făcute că nu are de gând să predea armele. Așa cum spuneam la începutul articolului, rămâne de văzut în ce măsură va colabora Sebastian Ghiță cu autoritățile române și care vor fi implicațiile dezvăluirilor sale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.