Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fumatul și poluarea afectează GRAV plămânii

svnews.ro
plamani afectiuni respiratorii

La orice agresiune din mediu, plămânul reacţionează conform codului genetic, prin inflamaţie și ulterior prin cicatrice, informează stirileprotv.ro.

Aşa apare fibroza pulmonară, adică momentul în care ţesutul funcţional din plămân este înlocuit de cicatrici. Diagnosticată devreme, afecţiunea poate primi un tratament care să o stopeze.

Prof.dr. Florin Mihaltan, medic primar pneumolog: „Dintre români, sunt fumători pasivi şi riscă din această expunere să facă emfizem şi bronşită, în afară de ce ce se ştie bine în populaţie, cancerul de plămâni.”

80% din bolile pulmonare cronice au drept cauză fumatul. Înainte de boală apare inflamaţia. Fumatul produce, în primul rând, inflamarea celulelor din plămân. Organismul încearcă să se vindece.

Dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog: „Este o inflamaţie care se vindecă cu cicatrice şi, când avem o tăietură pe mâna, ea se vindecă cu o cicatrice. Exact aşa de întâmplă în plămân: o inflamaţie intensă duce la o fribroză extinsă cu piederea funcției.”

Citește și: Avertismentul cercetătorilor: Ce riscuri are mâncarea fast-food

În cazul fibrozei pulmonare, în plămân vor exista mai multe cicatrici decât celule funcţionale. Cu alte cuvinte, pacienţii îşi pierd săculeţii prin care respiră, aşa numitele alveole pulmonare.

Pe acest teren inflamat de ţigări intră poluarea, a doua agresiune.Cum se produce?

Dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog: „Specii reactive de oxien produc explozii în celule şi se extind. Bineînţeles, organismul are posibilitatea de limitare a acestei inflamaţi, proteaza, antiproteaza produsă de ficat. Avem un plămân sănătos dacă avem şi un ficat sănătos!”

Aşadar, propriul ficat limitează pagubelele din plămân produse de poluare. Dar ficatul metabolizează nicotina din ţigări, dacă fumaţi și nu va fi în cea mai bună formă.

Tusea, plus oboseala mai rapidă decât de obicei, înseamnă motive să mergeţi la medicul specialist. Fibroza pulmonară poate fi ţinută în control dacă e depistată la început. Când încă aveţi celule funcţionale prin care respiraţi. Există medicamente care stopează distrugerile.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.