Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

G7 pledează pentru prelungirea armistiţiului în Fâșia Gaza

iucn.org
g7

Miniștrii de externe ai Grupului celor șapte țări (G7) sprijină prelungirea armistiţiului din Gaza, pentru a spori asistența și a facilita eliberarea tuturor ostaticilor, se arată într-o declaraţie comună emisă marţi, informează Rador Radio România.

"Trebuie depuse toate eforturile pentru a asigura sprijinul umanitar pentru civili. Susținem prelungirea în continuare a acestei pauze și a viitoarelor pauze, după cum este necesar, pentru a permite creșterea asistenței și pentru a facilita eliberarea tuturor ostaticilor", subliniază declarația comună.

Actualul armistițiu a adus în Gaza, condusă de Hamas, primul răgaz după șapte săptămâni de bombardamente care au redus la ruine o mare parte din enclavă și au ucis peste 15.000 de persoane, potrivit oficialilor palestinieni din domeniul sănătății.

Declarația G7 a salutat, de asemenea, eliberarea unora dintre ostaticii capturați la 7 octombrie de militanții Hamas, când aceștia au lansat un atac asupra Israelului în care a ucis aproximativ 1.200 de persoane. Hamas a eliberat marţi încă 12 ostatici, iar Israelul a eliberat 30 de deţinuţi palestinieni, în cea de-a cincea zi a unui armistițiu prelungit de șase zile convenit între gruparea militantă palestiniană și Israel.

Numărul total de ostatici eliberați de Hamas de la începutul armistițiului până acum este de 81, în timp ce Israelul a eliberat 180 de deţinuţi. "Noi, în calitate de G7, solicităm eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor", se arată în declarația G7, care subliniază "dreptul Israelului de a se apăra și de a-și apăra poporul", dar şi importanța "protejării civililor și a respectării dreptului internațional".

De asemenea, G7 a afirmat că pledează pentru crearea unui stat palestinian, ca parte a unei soluții cu două state. Miniștrii de externe ai G7 au avertizat împotriva unei noi escaladări a conflictului.

De asemenea, G7 a cerut rebelilor houthi din Yemen, susținuți de Iran, să înceteze să mai pună în pericol căile de navigație internaționale și navele comerciale, și să elibereze nava comercială Galaxy Leader și echipajul acesteia, capturați la 19 noiembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.