Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gabriel Oprea, scrisoare pentru Viorica Dăncilă: UNPR acuză o acțiune ilegală în scandalul statuii lui Mihai Viteazul din Oradea / DOCUMENT

scrisoare oprea-dancila

Președintele UNPR Gabriel Oprea i-a transmis, luni, premierului Viorica Dăncilă, o scrisoare deschisă în care solicită intervenția Guvernului pentru soluționarea situației privind îndepărtarea monumentului ecvestru al domnitorului Mihai Viteazul din Piața Unirii din Oradea. Scrisoarea este însoțită de documentele și avizele care atestă pașii privind edificarea și legitimitatea amplasării monumentului, potrivit unui comunicat de presă al UNPR.

Formațiunea solicită repunerea de urgență a statuii lui Mihai Viteazul pe locul în care a fost realizată și amplasată.

Citește și: VIDEO - Ciocnire EXPLOZIVĂ Tudose - Dragnea, relatată de Țuțuianu: 'Ia-o pe Irina și du-te la mall dacă ești așa de bine văzut'

Conținutul integral al scrisorii:

“Stimată Doamnă Prim-Ministru,

Asociația Culturală “Mihai Viteazul”, instituție cu personalitate juridică, a solicitat sprijinul UNPR în legătură cu situația monumentului ecvestru al Voievodului Mihai Viteazul de la Oradea, în calitate de partid care a sprijinit întotdeauna instituțiile de apărare, ordine publică și siguranță națională și care are un respect profund, dovedit, pentru valorile și simbolurile naționale.

Așa cum știți, primarul municipiului Oradea a decis și a pus în aplicare decizia de îndepărtare a monumentului, edificat prin contribuții proprii ale cadrelor militare active și în rezervă și amplasată legal, în urma obținerii tuturor avizelor necesare, în Piața Unirii din Oradea. Acestă acțiune a creat o emoție negativă în inimile militarilor și în inimile tuturor românilor patrioți.

Asociația contestă, pe bună dreptate, iar UNPR sprijină cu toată convingerea și cu toate forțele acest protest, legitimitatea hotărârii de înlocuire, prin îndepărtare a monumentului închinat Domnitorului Mihai Viteazul, cu statuia Regelui Ferdinand, pe același soclu.

Departe de noi să contestăm meritele Regelui Ferdinand Întregitorul sau oportunitatea instalării unui monument al său oriunde în municipiul Oradea, chiar și în Piața Unirii.

Dar eliminarea statuii Domnitorului Mihai Viteazul, simbol al națiunii române, al Unirii, al Statului Unitar, care are ca proprietar de drept Asociația ce poartă numele marelui Voievod român, reprezintă o acțiune ilegală, un act injust și imoral, o formă de manifestare directă a unui atac la adresa valorilor, a simbolurilor naționale și a istoriei României.

România a sărbătorit recent Centenarul Marii Uniri, iar acțiunea primăriei municipiului Oradea, mai ales în acest context istoric, este nu doar nejustificată, ci și condamnabilă și periculoasă.

Vă rugăm, stimată doamnă prim-ministru, să acordați atenția și sprijinul dumneavoastră soluționării acestei situații și să întreprindeți orice demers este necesar pentru ca această nedreptate săvârșită la adresa istoriei și a neamului românesc, dar și a noastră, a tuturor românilor, de ieri, de azi, de mâine, să fie reparată.

Cu deosebită considerație,

Gabriel OPREA

Președintele UNPR”

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.