Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gabriela Firea, despre proteste: Nu fug pe Marte de 10 august, voi fi în București

facebook.com
Gabriela Firea

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a transmis vineri, după ce și-a delegat atribuțiile către viceprimarul Aurelian Bădulescu pentru ziua de 10 august, când vor fi manifestații în Capitală, că nu fuge „nici pe Marte, nici pe altă planetă”, că va fi în București în ziua protestelor, la un an de la precedentele manifestații violente.

„Un consilier PNL ridicol și frustrat a lansat azi acuzația ca fug de răspundere, chiar în această perioadă, când în București sunt aprobate mai multe adunări publice. Dacă ar fi venit mai des pe la Primărie sau ar fi citit legea, ar fi aflat că dacă un primar își deleagă anumite atribuții, nu înseamnă că se derobează de responsabilitate. Îl anunț public pe acel consilier PNL incompetent și chiulangiu care a lipsit la o treime din ședințele Consiliului General și ale comisiilor de specialitate, că nu fug nici pe Marte și nici pe altă planetă. Sunt în țara, în București, și azi, și pe 10 august, lucrez deci și azi și mâine, împreună cu toată echipa care se ocupă de adunările publice, pentru a asigura tot ce ține de Primăriei Capitalei. Nu fug de răspundere, așa cum nu am făcut-o niciodată, și, spre deosebire de detractorul meu, nu mă ocup cu răspândirea de informații false. Ieri, spre exemplu, Viceprimarul Bădulescu a participat ca reprezentat al Primăriei Capitalei la o ședință, la Jandarmerie, de câteva ore. În acest timp, eu eram pe șantiere, pentru a verifica stadiul lucrărilor de investiții realizate de Primăria Capitalei sau în grupuri de lucru. Spre deosebire de opoziția din CGMB care se face că muncește, obosind de atâta dat cu părerea, noi chiar muncim”, a transmis Firea într-un comunicat de presă.

Citește și: Ștefan Bănică Jr. a publicat o poză cu Alexandra Măceșanu și își exprimă furia în cazul Caracal: 'Mi s-a strâns inima cât un purice' .

În comunicat se mai arată că:

  • Primarul General informează că delegarea unor atribuții către viceprimarul Aurelian Bădulescu este doar una dintre componentele necesare bunei gestionări, la Primăria Capitalei, a celor 17 evenimente publice care urmează să aibă loc în intervalul 8- 11 august, în zone centrale din Capitală, printre care un marș și un miting de amploare în Piața Victoriei.
  • Facem precizarea că Primarul General Gabriela Firea se află în București în intervalul 8-11.08.2019 și este la Primăria Capitalei în toată această perioadă, exercitându-și toate atribuțiile.
  • Astfel, conform legislației de specialitate în vigoare, prin delegarea de competențe Primarul General își menține atribuțiile delegate, precum și răspunderea care derivă din acestea. Precizăm că acest aspect este menționat explicit în toate dispozițiile de delegare de competențe către cei doi viceprimari ai Capitalei, întocmite în actualul mandat.
  • Subliniem că atribuțiile în cauză nu sunt delegate exclusiv pentru mitingul din data de 10 august, așa cum eronat s-a afirmat în spațiul public, ci pentru a asigura desfășurarea în cele mai bune condiții a tuturor evenimentelor din Capitală.
  • Precizăm că în perioada menționată în București se desfășoare nu mai puțin de 17 evenimente sau adunări publice.
  • În ceea ce privește dispoziția nr. 1289/07.08.2019, aceasta prevede delegarea către viceprimarul Aurelian Bădulescu a atribuțiilor privind obligația de a întreprinde orice alte măsuri legale de natură a asigura caracterul pașnic și civilizat al adunărilor publice, care va fi sprijinit în această activitate de șeful Poliției Locale al Capitalei.
  • Această dispoziție a fost emisă în conformitate cu articolul 15 litera d) din Legea nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice.
  • Încă din anul 2016, viceprimarul Capitalei este reprezentantul Primarului General în Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice, așadar este persoana care ia contactul direct cu organizatorii manifestărilor publice, de orice tip, din Capitală, dar și cu toate instituțiile cu responsabilități în domeniul ordinii și liniștii publice.
  • Mai mult decât atât, tot din anul 2016, Aurelian Bădulescu are ca atribuții delegate îndeplinirea sarcinilor operative dispuse de Primarul General și este președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publică al Capitalei - care asigură reprezentarea și promovarea intereselor comunității în scopul asigurării unui climat de siguranță și securitate publică.
  • Subliniem că legislația în vigoare conține o serie de prevederi pentru ca adunările publice să se desfășoare “în mod pașnic și civilizat, cu protecția participanților (...)” (art. 2 din Legea nr. 60/1991).
  • Una dintre ele este ca primarul, unitățile de jandarmi și poliția locală să asigure condițiile necesare în vederea desfășurării normale a adunărilor publice, iar organizatorii - să întreprindă acțiunile ce se impun pentru ca acestea să se desfășoare în mod pașnic și civilizat (art. 4).
  • De asemenea, legislația prevede colaborarea între instituții pentru coordonarea măsurilor care se iau în anumite situații, principiu care se extinde și în cadrul instituțiilor vizate. Primarul General nu lucrează, așadar, singur în aplicarea legii, ci are în coordonare un întreg aparat executiv și este sprijinit în toate acțiunile sale de viceprimari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.