Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

GALERIE FOTO - Haine și piese din colecția creatorului de modă Philippe Guilet vor fi expuse la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici din București

Muzeul Nicolae Minovici
haine

Piese din colecţia vestimentară a creatorului de modă francez Philippe Guilet vor putea fi admirate din 23 aprilie la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici - Vila cu clopoţei - în expoziţia tematică "100%.RO - Prejudecăţi”, informează News.ro.

Philippe Guilet a colaborat cu numeroşi meşteri populari români pentru a realiza în 2011 această colecţie menită să pună în valoare creaţia contemporană şi tradiţia artizanală, potrivit specialiştilor de la Muzeul Municipiului Bucureşti.

Într-un cadru inedit, dialogând cu exponatele „Vilei cu clopoţei”, o vilă devenită muzeu, în care colecţionarul Nicolae Minovici a adunat în perindările sale obiecte de artă din mai toate colţurile ţării, vor fi expuse piese din colecţia vestimentară a creatorului de modă francez Philippe Guilet.

Moda expusă în muzee cu profil artistic sau istoric reprezintă un eveniment inedit şi o noutate în istoria muzeală şi expoziţională.

Philippe Guilet a colaborat împreună cu numeroşi meşteri români pentru a realiza în 2011 această colecţie pe care a intitulat-o „100%.RO - Prejudecăţi”.

Înlăturând orice prejudecăţi legate de cultura românească, Guilet a elaborat o colecţie vestimentară menită să pună în valoare creaţia actuală şi tradiţia artizanală. Aşa cum o serie de specialişti lucrează pentru a produce piese deosebite haute couture, în acelaşi fel o echipă de meşteri populari şi artizani, alături de tineri designeri, au lucrat sub atenta orchestraţie a lui Guilet.

Sursele creaţiei au depăşit sfera costumului popular, colecţia-experiment lăsându-se inspirată de „veselia românilor”, de „zgomotul războiului de ţesut”, sau de diverse obiecte ale cutumelor noastre, precum oul încondeiat de Paşte.

Între ţinutele expuse, vizitatorii nu vor găsi iile şi şorţurile ţărăncuţei, ci obiecte vestimentare de factură occidentală, care sunt inspirate profund de tehnici de creaţie şi decoraţiune practicate până azi în România.

Rochii cu mărgele, care amintesc de zgărdanele bucovinene, ţinute care amintesc de portul schileresc, sau ţinuta „şindriliană” sunt o parte din ţinutele spectaculoase pe care oaspeţii muzeului le vor putea admira.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

O rochie cu motive solare reiterează însemnele astrale care se regăsesc în expoziţia permanentă, atât pe pereţi, cât şi pe obiecte.

Referirile la Bucureştiul actual nu sunt nici ele evitate, dovadă fiind ţinuta „Bucureştinei”, realizată din fire de cablu. Sfârşitul oricărei colecţii este marcat în mod tradiţional de apariţia rochiei de mireasă, expusă în „Camera fetei” din Muzeul Dr. Nicolae Minovici, imaginată ca o cameră dedicată zestrei tinerei soţii.

„100%.RO” - noua expoziţie tematică de la Muzeul Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1) - este deschisă în perioada 23 aprilie - 31 octombrie 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.