Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Garda de coastă din Roma anchetată în legătură cu moartea a 117 migranți în largul Libiei

evz.ro
imigranti egee

Justiţia italiană a deschis o anchetă privind moartea a 117 migranţi în largul Libiei, în care centrul de coordonare a gărzilor de coastă din Roma este suspectat de faptul că nu a asistat persoanele aflate în pericol, a explicat un procuror sicilian, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Întâlnire Firea - Stănescu - Neacșu - Petrea: În #echipă

La 18 ianuarie, un avion militar italian a semnalat Centrului de coordonare a salvării pe mare - sau MRCC, acronimul în limba engleză - gestionat de către gărzile de coastă din Roma, o barcă în pericol la 50 mile marine nord de Tripoli, capitala Libiei.

Potrivit elementelor anchetei, erau circa cincizeci de oameni la bord, plus mulţi alţii în apă, în locul unde avionul a lansat două plute gonflabile pentru a-i salva.

În acelaşi timp, un mic avion de recunoaştere al ONG-ului german Sea-Watch, Moonbird, aflat în patrulare în zonă, a auzit schimbul de mesaje radio cu Roma şi a descoperit că un tanc petrolier care se îndrepta spre Egipt, Cordula Jacob, nu era departe de barcă.

În ultimii ani, MRCC din Roma a coordonat salvarea a sute de mii de migranţi în largul Libiei, mobilizând nave militare, umanitare şi comerciale, după cum a fost necesar.

Însă, în faţa lipsei de solidaritate europeană în acest dosar şi odată cu sosirea extremei drepte la putere în Italia, navele ONG-urilor au fost blocate treptat şi navele militare s-au îndepărtat.

Începând din luna iunile, centrul MRCC trimite în mod sistematic spre Tripoli apeluri de salvare în zona vastă în care Libia se ocupă oficial de coordonarea ajutoarelor, până la 100 de mile de ţărmurile sale.

Paza de coastă italiană a anunţat vineri că a blocat în portul Catania (Sicilia), nava Sea-Watch 3, sosită în ajun cu 47 de migranţi la bord. Luni, Olanda a respins cererea Italiei de a-i primi pe cei 47 de migranţi, invocând că nava sub pavilion olandez şi deţinută de un ONG german a acţionat 'din proprie iniţiativă'.

Premierul italian Giuseppe Conte a anunţat miercuri, potrivit AFP, că şase ţări au acceptat să preia aceşti migranţi, respectiv Franţa, Portugalia, Germania, Malta, Luxemburg şi România. Lituania s-a declarat joi dispusă să preia cel mult cinci migranţi din acest grup, cu condiţia ca ei să nu fie ''migranţi economici''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.