Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Garda de Coastă spaniolă a salvat din mare sute de migranţi africani

Paza de coastă spaniolă a salvat la sfârşitul săptămânii trecute 257 de migranţi africani, printre care 22 de femei şi patru copii, aflaţi la bordul a şapte ambarcaţiuni ce navigau între Maroc şi Spania, a anunţat aceasta luni, informează AFP, potrivit agerpres.

Cinci bărci gonflabile ce transportau 210 migranţi au fost salvate duminică seara, iar două, ce transportau 47 de persoane, sâmbătă la sfârşitul zilei. Toate proveneau din Maroc, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al echipelor de salvare pe mare.

FRONTEX critică dur acţiunile ONG-urilor din largul Libiei: 'Ajută la traficul de persoane'

Migranţii, originari din Africa subsahariană, au fost debarcaţi de paza de coastă în mai multe porturi de pe coasta sudică a Spaniei, printre care Almeria sau Motril, unde au fost preluaţi de Crucea Roşie.

Unii dintre ei sufereau de hipotermie, însă niciunul nu era într-o stare de sănătate gravă, potrivit purtătorului de cuvânt al echipelor de salvare.

De asemenea, un cadavru a fost găsit duminică la mijlocul zilei, în larg de Cadix, la câţiva kilometri de strâmtoarea Gibraltar, fără ca autorităţile să fie în măsură să precizeze dacă era vorba de un migrant.

Tajani trage un semnal de alarmă: Dacă nu acţionăm acum, 20 de milioane de africani vor intra în UE

Între 1 ianuarie şi 22 februarie, circa o mie de migranţi au sosit în Spania pe cale maritimă şi 38 au murit în apele mării, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), care cifrează la circa 14.000 totalul celor sosiţi în Europa pe Marea Mediterană în timpul acestei perioade.

Enclava spaniolă Ceuta din Maroc, situată vizavi de coastele spaniole, a fost de asemenea scena mai multor sosiri masive de migranţi de la începutul lunii.

Ceuta, una dintre singurele frontiere terestre ale Uniunii Europene (UE) cu Africa, împreună cu enclava Melilla (la 400 de km est), nu au cunoscut intrări de migranţi atât de masive de la începutul anilor 2000.

+ 18!ATENŢIE, imagini ŞOCANTE! Islamiştii filipinezi AU DECAPITAT un ostatic german - FOTO/VIDEO

Marocul, în relaţii reci cu Bruxellesul, a ameninţat anterior în mod indirect că va relaxa controlul exersat asupra migranţilor care, odată ajunşi pe teritoriul Spaniei, pot cere azil şi, dacă îl obţin, să se instaleze în UE.

Morocul şi UE au divergenţe cu privire la interpretarea unui acord de liber-schimb asupra produselor agricole şi piscicole.

Un purtător de cuvânt al echipelor de salvare pe mare a evocat o "majorare (a sosirilor de migranţi) în acest week-end", însă fără a face vreo legătură cu aceste tensiuni diplomatice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.