Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Garda de Mediu şi REMAT caută soluţii pentru combaterea arderilor ilegale de deşeuri

garda de mediu

Garda de Mediu şi REMAT caută soluţii pentru combaterea arderilor ilegale de deşeuri care duc la poluare în jurul Capitalei. Reprezentanţii Gărzii de Mediu şi cei ai REMAT s-au întâlnit şi au convenit o urmărire mai strictă a circuitului, de la materiale valorificabile la eliminarea ca deşeuri. De asemenea, s-a discutat despre unele modificări legislative necesare în domeniu, potrivit news.ro.

”Garda Naţională de Mediu (GNM) şi Organizaţia Patronală şi Profesională REMAT (OPP REMAT) caută soluţii comune pentru diminuarea fenomenului arderilor ilegale de deşeuri provenite din dezmembrări auto. Reprezentanţii instituţiei şi cei ai profesioniştilor din colectare s-au întâlnit, azi, 23 noiembrie 2021, pentru a găsi împreună soluţii de diminuare a practicii arderilor ilegale de deşeuri, tot mai des întâlnită în zonele din apropierea Bucureştiului”, au transmis, marţi, reprezentanţii Gărzii de Mediu.

Comisarul General al GNM, Marioara Gătej, a transmis că operatorii din acest domeniu sunt potenţiali furnizori de materii prime pentru incendiere, iar problema arderilor ar putea fi diminuată mai uşor cu susţinerea acestei branşe.

”Sperăm să găsim împreună soluţiile legale prin care pierderile de materiale înregistrate în procesul dezmembrărilor auto să nu mai ajungă pe câmp, ci să urmeze circuitul legal, către staţiile de incinerare sau depozite. Ştim că principala problemă nu este reprezentată de centrele autorizate şi dotate cu întreg fluxul tehnologic pentru reciclare, ci, în principal, de societăţile care funcţionează în afara legii, care îşi valorifică materialele pe care nu le vând la dezmembrări, prin intermediul operatorilor autorizaţi. Aceşti operatori primesc înapoi deşeurile şi nu închid circuitul de eliminare predând aceste resturi către incineratori sau staţii de prelucrare, ci le dau gratuit celor dispuşi să le ardă, pentru a obţine, la rândul lor, bani din vânzarea metalelor recuperate”, a declarat Marioara Gătej.

Aceasta s-a referit la faptul că ”aceste pierderi provenite din procesul de dezmembrare sunt returnate firmelor care predau la REMAT vehicule scoase din uz (VSU) şi care evită să plătească sumele cerute pentru eliminarea legală a acestor deşeuri inerte, preferând să achite sume modice unor reţele care se obligă să scape de acestea eludând legea şi punând în pericol sănătatea întregii populaţii”.

Reciclatorii susţin că reciclarea costă, iar costurile prea mari de eliminare a deşeurilor provenite din dezmembrări auto încurajează practicile ilegale.

”Impurităţile se returnează furnizorului, când e vorba despre persoane juridice, pentru că nimeni nu poate lua acele deşeuri la preţ de materie primă. În orice economie, poluatorul plăteşte, iar noi avem activitate de depoluatori, aşa că nu putem susţine costurile eliminării acestor resturi, care nu sunt deloc puţine. 35% dintr-o maşină înseamnă pierdere, iar pentru eliminarea substanţelor periculoase precum ulei uzat, acumulatori etc. achităm deja sume importante. Problema o reprezintă elementele nevalorificabile din plastic, cauciuc şi alte materiale, care implică alte costuri de eliminare, pe care nu le putem susţine, pentru că în acest caz costurile de valorificare nu ar acoperi costurile de eliminare. Mai mult decât atât, nu ne putem permite nici să stocăm aceste materiale, după ce le introducem în instalaţiile de mărunţire, pentru că este vorba despre cantităţi foarte mari de materiale”, a explicat Cristian Paul Dumitru, preşedintele OPP REMAT.

Reprezentanţii GNM şi cei ai reciclatorilor au fost de acord că se impune o urmărire mai strictă a circuitului de la materiale valorificabile, până la eliminarea ca deşeuri şi că este nevoie de unele modificări în legislaţie pentru descurajarea practicilor poluante.

Seria de întâlniri va continua, în perioada următoare, şi cu alţi factori implicaţi în procesul colectării şi reciclării metalelor şi VSU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.