Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gări incendiate în India, în semn de protest faţă de noua lege a cetăţeniei

india

Protestatari din India au atacat joi mai multe gări din nord-estul ţării, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de legea adoptată miercuri prin care minorităţile nemusulmane din unele ţări învecinate pot obţine mai uşor cetăţenia indiană, relatează Reuters şi dpa, potrivit Agerpres.

Guvernul condus de premierul naţionalist hindus Narendra Modi a asigurat că amendamentul la legea cetăţeniei aprobată miercuri de Camera superioară a parlamentului federal de la New Delhi este menit să protejeze minorităţile din Bangladesh, Pakistan şi Afganistan. Critici ai legii afirmă că aceasta subminează constituţia laică a Indiei prin faptul că nu conferă protecţie şi musulmanilor, principala minoritate din India, unde numărul acestora este estimat la 170 de milioane. 

În statul nord-estic Assam, învecinat cu Bangladeshul, manifestanţii au denunţat faptul că această măsură va permite accesul unui val de străini în regiune. 

Patru gări din Assam au fost vandalizate şi protestatarii au încercat să le incendieze, determinând suspendarea traficului şi blocând mii de pasageri. Compania aeriană low-cost IndiGo a anunţat la rândul său că a anulat zborurile în regiune din cauza tulburărilor din Assam.

Citește și: Peste 900 de zboruri perturbate din cauza ceţii dense în capitala regiunii Xinjiang

La Guwahati, principalul oraş din Assam, poliţia a recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa câteva grupuri de manifestanţi care au ieşit în stradă, în pofida interdicţiei anunţate miercuri de autorităţi. Protestele împotriva amendamentului, conduse de grupuri de studenţi sprijinite de partide politice şi de organizaţii ale societăţii civile au început de marţi în mai multe regiuni ale Indiei, devenind violente în statul Assam, unde miercuri unii protestatari au incendiat cauciucuri, efigii şi maşini, au distrus baricade ale poliţiei şi au aruncat cu pietre. 

"Este o revoltă spontană", a declarat joi pentru Reuters Nehal Jain, studentă în comunicare la Guwahati. "Mai întâi ne spun că sunt prea mulţi imigranţi ilegali şi că trebuie să scăpăm de ei, iar apoi vin cu legea aceasta care le permite imigranţilor să obţină cetăţenia", a explicat tânăra. 

În Assam, important producător de ceai, mocneşte de câteva decenii o revoltă împotriva imigranţilor clandestini, notează Reuters. 

Amendamentul aprobat miercuri cu o majoritate de voturi de Camera superioară a parlamentului din India, Rajya Sabha, după ce fusese deja adoptat de Camera inferioară, Lok Sabha, face mai uşoară obţinerea cetăţeniei indiene pentru imigranţii ilegali hindu, sikh, budişti, jain, parsi şi creştini din ţările vecine cu majoritate musulmană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.