Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Garry Kasparov, prezent pentru încă o săptămână la București. Viitoarea 'generație de aur' a României ar putea fi în șah, nu la fotbal

Garry Kasparov

Continuăm să pierdem la jocul cu balonul rotund, dar se pare că ne descurcăm mult mai bine la “jocul minții”. Bogdan Deac, singurul junior (sub 20 de ani) din turneul mondial de șah care se desfășoară zilele acestea la București, nu numai că a reușit prima victorie a etapei ce are loc în țara noastră, dar a reușit-o în fața campionului Franței, Maxime Vachier-Lagrave (30 de ani), totodată unul dintre cei mai experimentați din competiție și locul 14 mondial.

Deac (19 ani) se conturează surpriza turneului, deși participă pe locul lăsat liber de absența din motive de sănătate a jucătorului maghiar, Richard Rapport. În prima zi a turneului, deschisă ceremonial chiar de Garry Kasparov și de fostul fotbalist, Ilie Dumitrescu, Deac a fost la o mutare să-l învingă pe campionul Olandei, Anish Giri (26 de ani), al șaselea jucător de șah al lumii.

Cu siguranță, Deac i-a atras atenția marelui maestru internațional, Garry Kasparov, considerat cel mai bun jucător de șah din toate timpurile, prezent la București din 4 iunie pentru a inaugura turneul mondial de șah Grand Chess Tour 2021.

Prin Fundația Kasparov, marele fost jucător de șah derulează programe la nivel global de popularizare a șahului în școli, fiind unul dintre cei mai activi ambasadori ai “jocului minții”. Cea mai recentă intrare în programul de tineret al fundației este un băiețel de 10 ani din Nigeria, care a ajuns în America acum câțiva ani, iar familia lui nu avea nici măcar o casă. “Cineva i-a remarcat talentul și l-au ajutat niște sponsori să aibă o casă decentă și acum este parte al programului. A avut prima sesiune acum câteva săptămâni. Dacă ar fi rămas în Nigeria, pun pariu că n-am fi auzit de el. Acum e în New York și are o șansă. Talentul există peste tot, diferența este de oportunitate”, a declarat Kasparov într-un interviu recent acordat unei publicații din România.

Totodată, Kasparov a remarcat faptul că nu doar în România, ci peste tot în lume, sistemul educațional a rămas învechit – “Le spun mereu oamenilor că pot face acest exercițiu de imaginație: să teleporteze o persoană educată din secolul XIX târziu în anul 2021. Chiar și cea mai avansată, avangardistă persoană care ar veni din secolul XIX ar fi în șoc văzând tot acest progres. Mai puțin un singur lucru: sala de clasă. Sălile de clasă au rămas la fel.”

Și o observație legată de faptul că inclusiv în competiția de la București Superbet Chess Classic România 2021 nu avem nici o fată. “În continuare este o inegalitate considerabilă între numărul fetelor și al băieților care joacă șah și în final asta se reflectă în rândul jucătorilor de top. Din fericire, „The Queens Gambit” și popularitatea recentă pe care a câștigat-o jocul de șah vor ajuta la creșterea numărului fetelor și, de la un punct, se va vedea și în numărul jucătoarelor de top”, a mai comentat marele fost șahist, consultantul tehnic al peliculei care se bucură de imens succes pe Netflix.

Sunt motive de optimism totuși – în runda de ieri, a doua, a turneului, la deschiderea ceremonială făcută de ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman, și fostul campion la baschet al României, Virgil Stănescu, au participat și șahistele Alexia Iordache și Alessia Ciolacu. Cele două junioare au fost alese după ce au făcut remiză la Ceremonia de deschidere a turneului de la București, într-o partidă demonstrativă de aproape două ore cu Garry Kasparov și marii maeștri internaționali înscriși în concurs. Alexia Iordache este multiplă medaliată la Campionatele Naționale de juniori (aur - șah clasic, aur șah-rapid, argint - șah rapid, aur - dezlegări), iar Alessia Ciolacu a devenit în 2021, la doar 16 ani, campioană națională de senioare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.