Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gata cu regularizările de zeci de mii de lei, care dau senzație de leșin! Anunțul lui Marian Neacșu

Inquam Photos / Octav Ganea
Marian Neacsu

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, a afirmat că în luna februarie a anului 2023 se va face regularizarea la facturile de energie şi încadrarea în consumul efectiv realizat de consumatori în cursul anului 2022.

Marian Neacşu a prezentat, vineri, la finalul şedinţei de Guvern, ordonanţa de compensare a preţurilor la energie electrică.

“Printre actele normative de mare importanţă adoptate astăzi a fost şi această ordonanţă care vine să reglementeze un mecanism care să poată să asigure pentru anul viitor câteva lucruri cu caracter de principiu. Primul dintre ele este al sustenabilităţii măsurilor pe care Guvernul şi coaliţia de guvernare şi le-a asumat pentru acest an de criză energetică care vizează compensarea preţurilor la energie pentru consumatorii vulnerabili, consumatorii casnici şi pentru o parte dintre consumatorii non-casnici, respectiv întreprinderile mici şi mijlocii, întreprinderile din agricultură. Mecanismul iniţiat astăzi care reglementează o parte din piaţa de energie în funcţie de energia care este disponibilă cu livrare în anul 2023 face posibil ca să putem susţine în continuare compensările de preţ aşa cum sunt conţinute în OUG 119 şi au fost conţinute în ordonanţele anterioare”, a explicat secretarul general al Guvernului.

Marian Neacşu a fost întrebat de ce mai este nevoie să fie modificată OUG în Parlament şi Guvernul nu a venit de acum cu preţul de 1,3 lei pentru toţi românii care consumă peste 255 khw pe lună.

“Am evitat acest lucru din două considerente. Primul pentru că am vrut ca în această ordonanţă să reglementăm strict mecanismul de funcţionare al pieţei pentru anul următor sau pentru perioada de aplicabilitate a ordonanţei şi nu am vrut să complicăm. Al doilea aspect este că legea de adoptare a ordonanţei vom cuprinde toate categoriile de preţuri. În OUG 119 sunt reglementate compensările pentru toate categoriile de consumatori casnici şi necasnici. E foarte clar că acolo era locul pentru încă un preţ care să fie reglementat”.

El a mai fost întrebat dacă aceste prevederi nu puteau fi cuprinse în OUG.

“În cursul acestei săptămâni decidenţii politici au convenit că săptămâna viitoare va avea loc o discuţie asupra prevederilor din OUG 119 care este în Parlament, urmând dacă acest grafic se va menţine ca în săptămâna cealaltă să fie adoptată ordonanţa, legea de adoptare a ordonanţei”.

Întrebat dacă nu îi este teamă în cazul în care este adăugat acest amendat doar la Camera Deputaţilor ca OUG să fie declarată neconstituţională dacă va fi sesizată Curtea Constituţională, Marian Neacşu a răspuns: “Estimăm că nu ar trebui să sesizată de către opoziţie pentru că este un lucru care vine în beneficitatea întregii economii şi a consumatorilor casnici din România. Dacă lucrul ăsta este de sesizat atunci probabil că o vor face. Eu cred că nu ar fi oportun. Deci nu ne aşteptăm. Sau dacă se întâmplă acest lucru nu văd elementul de neconstituţionalitate. În Senat au fost adoptate o serie de amendamente printre care şi posibilitatea stabilirii unui preţ şi pentru ceilalţi consumatori. Noi le avem stabilite, nu erau prinşi acolo şi marea industrie şi consumatorii dincolo de nivelul de 255 care până acum primeau energie la preţul pieţei. Acum preţul la care vor primi este 1,3”.

Marian Neacşu a mai declarat că va rămâne în vigoare sistemul de raportare la consumul mediu din 2021.

“Sistemul aşa cum este gândit şi cum funcţionează de mulţi ani prin lege distribuitorii sunt obligaţi să facă citirea de patru ori pe an a contoarelor. În rest, funcţionaţi pe facturi cu estimări. Din perspectiva aceasta este foarte complicat şi foarte greu să ne raportăm la consumul lunar al fiecărui client. În OUG iniţială 119 şi vom menţine acest sistem vom rămâne raportaţi la consumul mediu anual al anului 2021 care pentru consumatorul casnic nu poate să fie un an rău pentru că a fost an de pandemie în care din păcate cea mai mare parte dintre români o parte din timp au stat acasă. Deci au consumat energie. Dar pentru a putea face reglajele la nivelul consumului efectiv ca oamenii să nu plătească mai multă energie şi un preţ mai mare decât cel pe care l-au realizat, în luna februarie a anului viitor se va face regularizarea pentru întreg anul şi încadrarea în consumul efectiv realizat”, a mai declarat Neacşu.

El a precizat că facturile greşite din ultimele luni au apărut ca urmare a faptului că operatorii şi-au actualizat cu întârziere sistemele informatice.

“Unul dintre lucrurile care în opinia noastră a dus la denaturarea sistemului a fost remanenţa cu care operatorii din sistem şi-au actualizat la prevederile legale sistemele informatice, motiv pentru care au apărut acele valuri de facturi greşite. Ăsta este unul dintre motivele pentru care nu încercăm acum să schimbăm din mers mecanismele şi să le asigurăm o perioadă mai lungă de valabilitate pentru a nu fi nevoiţi ca ei să schimbe sistemele informatice la o lună sau la un trimestru şi să ne lovim cu acel val de facturi greşite. Pentru că ne raportam la acel nivel de consum de la 2021 el la această dată este cert. Consumul anului 2022 îl vom şti începând cu luna februarie, martie a anului viitor, ori ordonanţa intră în vigoare de la 1 ianuarie, iar legea de adoptarea de ordonanţei sperăm să fie promulgată până în finalul acestui an”, a explicat Marian Neacşu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.