Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Generalul Ștefan Dănilă: Ce ar trebui să cuprindă Decretul de instituire a Stării de urgență?

Twitter
starea de urgenta

"Ce ar trebui să cuprindă Decretul de instituire a Stării de urgență?", este întrebarea pe care o pune generalul Ștefan Dănilă, fost șef de Stat Major.

Redăm comentariul pentru agenția Mediafax:

Ceea ce spune legea, respectiv data instituirii și zona de aplicabilitate. Vor fi incluse și măsurile imediate? Aceasta rămâne de văzut, după publicarea Decretului. Acum știm că a mai fost emisă o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații Speciale, nr.10 din 14 martie 2020, prin care se propune instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul naționale. Prin aceeași hotărâre se instituie și măsuri mai ferme privind izolarea persoanelor care sosesc din state cu mai mult de 500 de cazuri de infectare confirmate, privind restricționarea unor activități publice și chiar oprirea transportului cu metroul, trenul sau cu autocare și autobuze.

În acest moment, informarea corectă este o datorie a tuturor cetățenilor, dar mai ales a mass media. Desigur, instituțiile au responsabilitățile lor și sunt organizate în acest scop.
O măsură care ar putea fi inclusă în decret sau în Planul de acțiune ce se va operaționaliza pentru instituirea Stării de urgență ar putea fi cea privind combaterea știrilor false, respectiv a dezinformării. Sunt convins că va fi constituit un centru pentru combaterea dezinformării, care va colecta toate aceste fake news și va coordona identificarea surselor acestora. Cei vinovați pot fi pedepsiți, chiar pot fi lipsiți de libertate, funcție de gravitatea consecințelor dezinformării.

Noi, cei care vom respecta indicațiile privind limitarea deplasărilor, vom constata mai greu toate acțiunile autorităților pe timpul acestei perioade de timp (maxim 30 de zile conform legii), chiar dacă există posibilitatea de a vedea mai mulți oameni în uniformă, ca de obicei. Nu vor fi tancuri, sau alte echipamente de luptă, dar militarii vor avea misiuni de pază a obiectivelor importante, vor participa la menținerea ordinii și respectarea izolării acolo unde a fost stabilită. Militarii vor ajuta populația, nu o vor pune în pericol.

Se vor stabili măsuri economice, cu impact social, care își vor propune să rezolve unele situații sau să sprijine pe unii dintre noi. Unele măsuri ar putea să fie nepopulare, iar dezbaterea publică nu va mai avea loc. Răspunderea privind orice măsură se va adopta în această perioadă le revine autorităților, celor care primesc și competențe sporite. Comentariile și soluțiile de cafenea nu vor fi utile, iar propagarea lor prin diverse modalități, ar putea să fie considerată dăunătoare.

Media poate să contribuie prin emisiuni de divertisment și educative la menținerea unui spirit pozitiv și cooperant la nivelul întregii populații. De asemenea, informarea corectă a cetățenilor și autorităților rămâne principala misiune. Unele sarcini privind preluarea informațiilor de la cetățeni pot fi preluate de către agențiile de știri, cu retransmiterea oficială către autoritățile responsabile.

Un alt rol al presei, cel de „câine de pază” nu dispare, dimpotrivă, pe timpul unei situații de acest fel. Identificarea oricărui abuz și semnalarea urgentă către instituțiile responsabile devine o obligație, mai mult ca oricând.

Posibilitatea implicării instituțiilor private în managementul situației sau pentru activități distincte este deschisă, dar acesta va rezulta din măsurile ce vor fi comunicate de autorități.
Așadar, respectul autorității și autoritatea instituțiilor responsabile trebuie să primeze, precum și respectarea regulilor de către toți, indiferent de poziție.

un comentariu de general Ștefan Dănilă, fost șef de Stat Major

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.