Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

George Ciamba a cerut Bosniei și Herțegovinei rezultate palpabile în domeniul statului de drept pentru o 'apropiere de Uniunea Europeană'

george ciamba

Angajamentul strategic al Bosniei şi Herţegovinei de a înainta către Uniunea Europeană, dovedit prin cererea de aderare din urmă cu trei ani, "trebuie tradus" în rezultate palpabile, inclusiv în domeniile statului de drept, al libertăţii de exprimare şi al luptei antiradicalizare, a declarat, marţi, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, în Parlamentul European, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Vești bune! Femeile nu vor mai plăti impozit- Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească

Ciamba a vorbit în Parlamentul European în deschiderea plenarei dedicate raportului pe 2018 al Comisiei pentru Afaceri Externe cu privire la Bosnia şi Herţegovina. Ministrul delegat a vorbit în contextul în care România deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Ciamba a evidenţiat că, după alegerile care au avut loc în această ţară în 2018, "Consiliul se aşteaptă ca Bosnia şi Herţegovina să se implice constructiv în ceea ce înseamnă formarea guvernului, la toate nivelurile, în interesul tuturor cetăţenilor, astfel încât ţara să meargă pe calea europeană".

Cererea de aderare a ţării la UE din 2016, a punctat Ciamba, "reprezintă un angajament strategic de a înainta către UE, dar trebuie să fie tradus în rezultate palpabile, pe teren". "Aceste rezultate nu pot fi atinse fără instituţii funcţionale", a spus el.

Ministrul delegat a vorbit despre aprobarea unor reforme orientate către UE, dar şi despre "îngrijorările că mult timp a fost pierdut pe retorică şi campanie pre-electorală".

"Acest aspect a încetinit semnificativ ritmul reformelor. Un număr de domenii de înaltă prioritate rămâne descoperit. Trebuie făcute mai multe eforturi în ceea ce priveşte reformele socio-economice incluzive şi în ceea ce priveşte reformele statului de drept, inclusiv lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate, administraţia publică, lupta antiradicalizare şi terorism şi îmbunătăţirea cooperării la toate nivelurile guvernamentale", a spus Ciamba.

Totodată Ciamba a vorbit de îngrijorările legate de lipsa progresului în domeniul libertăţii de exprimare şi a libertăţii media.

"Ne aşteptăm ca Bosnia şi Herţegovina să abordeze această situaţie", a afirmat oficialul. Totodată, referindu-se la componenţa etnică de pe teritoriul ţării ex-iugoslave, Ciamba a vorbit despre principiile de "nondiscriminare şi egalitate".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.