Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

George Ciamba la sesiunea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului şi la Conferinţa pentru Dezarmare

george ciamba

Secretarul de stat pentru Afaceri Bilaterale şi Strategice în Spaţiul Euroatlantic, George Ciamba, participă în perioada 28 februarie - 1 martie, la Geneva, la reuniunea de nivel înalt a sesiunii Consiliului ONU pentru Drepturile Omului şi la segmentul de nivel înalt al Conferinţei de Dezarmare, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis marţi Agerpres. Potrivit sursei citate, marţi, secretarul de stat George Ciamba a susţinut o alocuţiune în plenul Conferinţei pentru Dezarmare.

În intervenţia sa, el a subliniat importanţa pe care România o acordă acestui for multilateral de negociere şi revitalizării sale. Totodată, a reiterat poziţia României în problematica dezarmării şi neproliferării nucleare, insistând asupra necesităţii negocierilor în domeniul nuclear, pe tematica Tratatului de interzicere a producţiei de material fisionabil în scopuri militare (FMCT), indică MAE. În mesajul său, demnitarul român a subliniat potenţialul unic al Conferinţei de Dezarmare în abordarea provocărilor la nivel global în materie de dezarmare şi neproliferare şi a reiterat apelul României, alături de multe alte state, pentru deblocarea cât mai urgentă a lucrărilor sale, în beneficiul nemijlocit al păcii şi securităţii internaţionale.

Ciamba a insistat asupra faptului că acest for multilateral oferă cadrul cel mai adecvat pentru depăşirea diferenţelor naţionale şi degajarea consensului în jurul unor provocări atât de complexe precum dezarmarea şi neproliferarea. Provocările actuale la adresa păcii şi securităţii necesită un răspuns la nivel global, bazat pe cooperare şi un sistem multilateral eficient, a punctat el. Secretarul de stat a folosit acest prilej pentru a evidenţia contribuţia României la efortul global de mobilizare a statelor în direcţia dezarmării şi neproliferării, pe parcursul exercitării de către ţara noastră a mandatului de preşedinte al Conferinţei pentru Dezarmare, arată sursa citată.

Totodată, demnitarul român a participat la evenimentul la nivel ministerial pe tema drepturilor omului în Crimeea, organizat de misiunile permanente ale Ucrainei, Letoniei şi Lituaniei. Dezbaterile au vizat o mai bună conştientizare la nivel internaţional a situaţiei minorităţilor în Peninsula Crimeea şi a perspectivelor pentru îmbunătăţirea acesteia. În prezent, Conferinţa de Dezarmare are în atenţie următoarele şapte teme principale: încetarea cursei înarmărilor şi dezarmarea nucleară; prevenirea războiului nuclear, inclusiv chestiuni conexe; prevenirea cursei înarmărilor în spaţiul extra-atmosferic; acorduri internaţionale eficiente pentru asigurarea statelor neposesoare de arme nucleare împotriva utilizării şi a ameninţării cu utilizarea armelor nucleare; noi tipuri de arme de distrugere în masă şi noi sisteme de lansare a acestora, inclusiv arme radiologice; programul cuprinzător de dezarmare; transparenţa în domeniul armamentelor.

Activitatea de fond a conferinţei a rămas blocată în ultimii ani, din cauza imposibilităţii adoptării, prin consens, a programului de lucru. În perioada 23 ianuarie - 19 februarie, România a deţinut mandatul de preşedinte al Conferinţei pentru Dezarmare (CD), fiind primul stat din grupul celor şase state (P6 - România, Federaţia Rusă, Senegal, Slovacia, Africa de Sud şi Spania) care a exercitat această funcţie, prin rotaţie alfabetică, pe parcursul anului 2017. Preşedinţia a fost exercitată de ambasadorul Adrian Vieriţa, Reprezentant permanent al României pe lângă organizaţiile internaţionale de la Geneva.

În acest context, la 17 februarie, Conferinţa pentru Dezarmare a adoptat, prin consensul statelor membre, decizia privind instituirea unui grup de lucru cu tema "Calea de urmat" pentru a identifica elementele comune care pot sta la baza adoptării unui program de lucru cu un mandat de negociere, aspect care creează premisele relansarea activităţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.