Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

George Cosac, șef interimar la Federația de Tenis, vrea ca sportul să devină prioritate naţională: 'Degeaba elaborăm o Strategie Naţională'

stireazilei.ro
George Cosac FRT

Preşedintele interimar al Federaţiei Române de Tenis, George Cosac, a declarat, miercuri, în faţa Comisiei de tineret şi sport a Senatului României la dezbaterea Strategiei Naţionale pentru Sport, că elaborarea acesteia va fi inutilă dacă sportul nu devine prioritate naţională.

"Degeaba elaborăm o Strategie Naţională dacă sportul nu devine prioritate naţională. Apoi dacă nu vom avea un procent clar din PIB care să vină la sport, că e 1%, că e 1,5% sau 2%, cu siguranţă nu vom putea face nimic. Pentru că e esenţial ca pe termen lung fiecare să ştie pe ce se poate baza şi unde poate ajunge. Federaţia Română de Tenis nu a primit un buget pe măsură de mult timp... în ultimii şase ani am primit în total undeva la 700.000 de euro. Şi n-am primit pentru că suntem un sport profesionist. Dar banii câştigaţi de Simona Halep, Horia Tecău, Andrei Pavel şi ceilalţi jucători de tenis români sunt reinvestiţi în România. Dacă noi ca federaţie am avut buget de 200.000 de euro pe an, Halep singură a investit peste 20 de milioane de euro în construcţii, în hoteluri, în pensiuni... Pavel în sute de hectare în agricultură, Tecău în construcţii şi altele. Deci chiar dacă tenisul e sport profesionist, la fel ca toate sporturile din punctul meu de vedere, iată că sportivii noştri câştigă în străinătate şi toţi acei bani vin în economia României. Şi mai sunt sporturi unde se întâmplă acelaşi lucru. Măcar un procent din ce se investeşte să ajungă de la buget şi la federaţii", a afirmat Cosac.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Române de Rugby, Alin Petrache, a subliniat importanţa aspectului financiar în elaborarea unei strategii. "Observ că în discuţia de azi nu facem decât să vedem cum gestionăm şi administrăm sărăcia. Toţi ne chinuim, tuturor ne e greu şi căutăm soluţii. Iar în clipa în care elaborăm o strategie trebuie să vedem ce înseamnă ea din punct de vedere financiar. Mi-aş dori de asemenea să fim trataţi ca nişte parteneri pentru că nu suntem nişte subordonaţi. Mi-ar plăcea să discutăm cu cineva care să ne sprijine. Pentru că atunci când discutăm de sport discutăm în primul rând de federaţii, de COSR, şi apoi, în final, de ceea ce ne sprijină, un minister de resort. Sportul se face doar în federaţii şi atunci trebuie să avem foarte mare grijă de ele. Avem nevoie de un acord naţional pentru sport", a spus el.

Alexandru Dedu, preşedinte al Federaţiei Române de Handbal, s-a arătat surprins de faptul că o Strategie Naţională pentru Sport este elaborată de o comisie în care nu se regăseşte niciun reprezentant al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român şi al federaţiilor.

"Primul lucru care trebuie făcut în sport din punctul meu de vedere este o campanie masivă de educare a societăţii noastre în privinţa sportului. Apoi vreau să spun că de marea performanţă se ocupă COSR şi federaţiile. Sunt oarecum mirat că din comisia care elaborează Strategia Naţională pentru Sport nu face parte nimeni din COSR sau din federaţii. În momentul de faţă noi facem un management de subzistenţă, iar în cazul în care strategia asta intră pe rol atunci ea va deveni de importanţă naţională. Şi e dificil să treci de management de subzistenţă la un management strategic", a precizat Dedu.

În cadrul dezbaterii, Carmencita Constantin, preşedinta Federaţiei Române de Gimnastică, a declarat că până la punerea în aplicarea strategiei, sportul românesc trebuie mai întâi să supravieţuiască.

"Mă bucur foarte mult că avem o strategie, pentru că ştiu cât e de importantă. Dar înainte de orice, până se creează cadrul legislativ şi se pune în aplicare această Strategie Naţională pentru Sport, trebuie să supravieţuim. Noi, anul acesta, unul de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, nu avem finanţarea necesară să ne prezentăm cu echipele noastre la Campionatele Europene şi Mondiale, condiţii obligatorii în etapa de calificare. Dacă nu vom ajunge la Paris în 2024 să vă aduceţi aminte că am spus acest lucru", a spus Carmencita Constantin.

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a precizat că după unele estimări ar mai fi nevoie de doi ani până la definitivarea strategiei elaborate de Ministerul Sportului.

"Am fost ieri invitaţi la Ministerul Sportului de către domnul Novak pentru a discuta pe marginea draftului pe care Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj l-a realizat pentru Strategia Naţională pentru Sport. Un prim pas a fost făcut, dar greul de abia acum începe pentru a vedea ce e de făcut în continuare. Este nevoie de implicarea tuturor specialiştilor din federaţii, iar acest proces va dura. E clar că suntem în faza primului pas dacă pot spune aşa. E nevoie în continuare de timp, după unele estimări un an, după altele doi ani până să definitivăm această strategie. Important e însă ce facem până atunci, pentru că nu putem sta până când ea va fi gata. Pentru că urmează competiţii importante, Jocurile Europene în 2023, Jocurile Olimpice de vară în 2024, Jocurile Olimpice de iarnă în 2026, aşa că până va fi gata strategia una dintre probleme este ce facem azi, mâine şi poimâine. Până va fi gata strategia avem multe lucruri de făcut. E important să nu aşteptăm ca această strategie să fie gata, ci să continuăm să punem în practică programele pe care le avem fiecare. Vom participa toţi în momentul în care ni se va cere expertiza în cazul strategiei", a explicat el.

Preşedintele COSR a fost completat de secretarul general George Boroi, care a menţionat că strategia este deja în întârziere şi că finalizarea ei trebuie să vină cu o serie de modificări legislative.

"Această propunere de strategie, dacă mă întrebaţi pe mine, este deja în întârziere. Dacă ne uităm în planul de lucru înţeleg că nu va fi curând propusă spre finalizare şi avizare. Şi îmi fac o anumită grijă asupra expertizei pe care o avem noi asupra propunerilor legislative care derivă din această strategie. Dacă vom avea o strategie care nu va avea decât un conţinut tematic pe care îl vom interpreta fiecare cum vrem nu cred că va rezolva problemele. Când va fi pusă pe masă această strategie ea va trebui să aibă şi propuneri de modificări legislative", a mai spus Boroi.

Octavian Morariu, membru al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), a declarat că este important ca Strategia Naţională pentru Sport să aibă susţinere politică: "Vreau să subliniez încă o dată cât de urgent este să avem o strategie pentru sportul românesc. Trebuie să avem o direcţie clar conturată după o foarte lungă perioadă în care nu au avut loc schimbări majore în structura sportului românesc. Nimeni nu este mulţumit de rezultatele sportului românesc, de situaţia generală de azi. Experienţa mea e că o strategie pleacă de la o viziune. Iar strategia nu este suficientă, pentru că ea are nevoie de un plan de măsuri. Este important ca această strategie să plece de jos şi apoi să aibă o susţinere politică. Este nevoie de această colaborare, de o relaţie strânsă cu politicul pentru ca lucrurile să evolueze".

Comisia pentru Tineret şi Sport a Senatului României a organizat, miercuri, a doua dezbatere a Strategiei Naţionale pentru Sport din ultimele săptămâni. La aceasta au participat senatori, deputaţi, precum şi preşedinţi şi membri ai federaţiilor sportive, ai Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, ai CIO şi ai Sindicatului Tineret şi Sport. Ministrul Sportului, Eduard Novak, nu a fost prezent nici la această a doua dezbatere, el fiind suplinit de secretarul de stat Thomas Moldovan.

Strategia Naţională pentru Sport a fost unul dintre obiectivele asumate de Ministrul Sportului, Eduard Novak, la preluarea mandatului. Documentul se elaborează în baza unui memorandum semnat de mai multe ministere - Ministerul Sănătăţii, al Educaţiei, de Interne, al Apărării, al Dezvoltării, al Fondurilor Europene - de către un grup interministerial, alături de o echipă de 12 specialişti de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Strategia Naţională pentru Sport are trei obiective mari: sportul în şcoli, sportul de masă şi sportul de performanţă şi ar fi trebuit să fie finalizată la finalul lunii martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.