Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, critică decizia justiţiei române în cazul urmaşilor baronului Daniel Banffy

budapesta

Şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, a criticat decizia de săptămâna trecută a justiţiei române de a renaţionaliza mai multe terenuri care fuseseră atribuite în 2007 moştenitorilor fostului lor proprietar, un fost ministru ungar al agriculturii, relatează agenţia ungară de presă MTI, informează Agerpres.

Tribunalul Giurgiu a stabilit miercuri ca pădurile de lângă Stânceni, Răstoliţa şi Lunca Bradului din judeţul Mureş care au fost restituite în 2007 fostului ministru ungar Daniel Banffy - fostul lor proprietar - să se întoarcă acum în proprietatea statului român, menţionează MTI.

Gergely Gulyas a declarat duminică pentru portalul de ştiri Mandiner că sistemul de justiţie al României se află "încă într-o etapă stalinistă" în privinţa cazurilor de restituire. "România de astăzi este o democraţie, dar nu este stat de drept", a spus responsabilul guvernamental ungar.

Moştenitorii lui Banffy susţin că decizia tribunalului Giurgiu a avut la bază un verdict din 1952 prin care fostul ministru a fost condamnat la 8 ani de muncă forţată, i-a fost confiscată averea şi a fost privat timp de 10 ani de drepturile civile pentru crime împotriva umanităţii pe care a fost acuzat că le-a comis între 1940 şi 1944. Familia insistă că respectiva sentinţă a fost rezultatul unui proces înscenat.

Gulyas a amintit că după al doilea război mondial România a condamnat numeroşi descendenţi ai unor familii de nobili. El a mai explicat că "absurditatea" condamnării lui Banffy din 1952 este demonstrată de faptul că acesta ceruse în toamna lui 1944 un armistiţiu, pentru care a fost condamnat la moarte de nazişti. Totuşi, regimul stalinist instalat după război l-a declarat criminal de război, a notat responsabilul ungar.

Vezi și: Iritare la Sarajevo: Ministrul securității din Bosnia refuză transformarea țării în 'hotspot' pentru refugiați

Este incredibil că sistemul românesc de justiţie "a rămas blocat în această etapă când vine vorba de cazuri de restituire", a spus şeful de cabinet al premierului ungar. Acesta a mai menţionat că una dintre condiţiile aderării României la Uniunea Europeană a fost adoptarea unei legi privind restituirea proprietăţilor, dar, potrivit lui, în numeroase cazuri aceasta nu a fost aplicată.

Romsilva şi Instituţia Prefectului judeţului Mureş au câştigat, definitiv şi irevocabil, procesul cu urmaşii baronului Daniel Banffy, menţinând astfel în proprietatea statului 9.323,8 hectare de pădure din judeţul Mureş, pe raza comunelor Stânceni, Răstoliţa şi Lunca Bradului, după ce printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă din iunie 2007 trei urmaşi ai baronului au obţinut, pe cale judecătorească, reconstituirea dreptului de proprietate pentru cele 9.323,8 hectare cu păduri, păşuni şi fâneţe - a anunţat Regia Naţională a Pădurilor, într-un comunicat de presă transmis vineri AGERPRES.

"Pe o perioadă de câţiva ani, specialiştii Direcţiei Silvice Mureş şi ai Prefecturii Mureş au derulat o amplă cercetare arhivistică, în România şi Ungaria, referitoare la documente ce au stat la baza preluării în proprietatea statului a celor 9.323,8 hectare. În urmă cu patru ani, la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii au fost descoperite o serie de documente care au condus la exercitarea unei căi de atac extraordinare împotriva hotărârii judecătoreşti prin care se reconstituia dreptul de proprietate urmaşilor baronului Daniel Banffy. Astfel, s-a descoperit că baronul Daniel Banffy a fost inculpat, în anul 1946, şi condamnat şase ani mai târziu pentru instigare la crime împotriva umanităţii, judecătorii dispunând şi confiscarea averii acestuia, pentru fapte comise în timpul ocupaţiei horthyste, care au condus la moartea mai multor locuitori ai comunei Lunca Bradului. Aşadar, proprietăţile baronului Daniel Banffy nu au fost preluate abuziv de către regimul comunist, ci legal, pe baza legilor postbelice ce pedepseau crimele de război şi colaborarea cu inamicii României şi statelor Aliate", se arată în comunicatul Romsilva.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.