Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Geopolitica sancțiunilor anti-Rusia lovește Germania: oraș strategic, afectat de măsurile anunțate de Occident

rusia sanctiuni

Locuitorii din Schwedt (un oraș în Brandenburg, în nord-estul Germaniei) se tem de un "scenariu de coșmar" în cazul în care rafinăria orașului, principala lor sursă de venit și de încălzire, va fi forțată să se închidă, informează într-o analiză Financial Times.

Orașul riscă să devină în acest fel o victimă colaterală în campania europeană de măsuri împotriva Rusiei.

Este vorba despre interdicția UE privind importurile de petrol rusesc, menită să îl priveze pe președintele Vladimir Putin de veniturile necesare pentru a-și finanța războiul din Ucraina. Măsura, care intră în vigoare la 1 ianuarie, beneficiază de un sprijin larg în Germania, dar a pus sub semnul întrebării viitorul rafinăriei din Schwedt.

Rafinăria este dependentă de petrolul rusesc. Ea se află deasupra conductei "Druzhba", care transportă țițeiul pe o distanță de aproximativ 4.000 km de la Almetyevsk, în centrul Rusiei, direct la Schwedt. Iar uzina este configurată pentru a lucra cu principalul tip de țiței rusesc cu conținut ridicat de sulf "Urals".

Totuși, ceea ce complică cel mai mult lucrurile este faptul că este deținută de ruși: compania petrolieră Rosneft, controlată de Kremlin, controlează 54% din acțiunile sale și nu este foarte interesată să proceseze țiței din alte surse.

Mulți locuitori din Schwedt se tem că rafinăria, cunoscută sub numele de PCK, va fi forțată să se închidă dacă va pierde accesul la petrolul rusesc. "Acesta ar fi un scenariu de coșmar", a declarat primarul orașului, Annekathrin Hoppe. "Oamenii de aici se tem pentru existența lor".

Cel mai mare angajator din Schwedt, PCK, are o forță de muncă de 1.200 de angajați. Alte sute de persoane lucrează în serviciile auxiliare, realizând conducte, schimbătoare de căldură, pompe și unități de răcire pentru uzină, a declarat Hoppe.

Prin urmare, a existat o furie generalizată în Schwedt atunci când Germania a semnat embargoul. Unii oameni s-au întrebat de ce nu a urmat exemplul Ungariei, al Republicii Cehe și al Slovaciei, care sunt, de asemenea, legate de Druzhba, dar care au negociat derogări temporare de la interdicția de import, invocând lipsa de alternative la petrolul rusesc.

PCK speră, de asemenea, să primească petrol din Kazahstan și analizează aprovizionarea prin portul polonez Gdansk. "Dar polonezii spun că nu vor să ne aprovizioneze cât timp uzina este încă deținută de Rosneft", a declarat un lucrător de la PCK, care a refuzat să fie numit. "Și nu putem da asta la o parte".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.