Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania a luat foc după ce SUA au anunțat că trimit muniții cu fragmentație în Ucraina: Ne opunem

DW
Annalena Baerbock

Germania se opune trimiterii de muniţii cu dispersie în Ucraina, a declarat vineri ministrul de externe Annalena Baerbock, la o zi după ce oficiali americani au declarat că Washingtonul intenţionează să furnizeze Kievului astfel de arme, blamate pe scară largă pentru potenţialul de a ucide şi a mutila civili, relatează Reuters.

Organizaţiile pentru drepturile omului se opun unei astfel de acţiuni, iar ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că şi Germania, în calitatea sa de semnatar al Convenţiei privind muniţiile cu dispersie (CCM), se opune.

Nici Statele Unite, nici Ucraina şi nici Rusia nu au semnat, însă, această convenţie la care au aderat peste 110 state.

Solicitată să comenteze informaţiile despre intenţia Washingtonului de a trimite Ucrainei muniţie cu dispersie, Baerbock, aflată la o conferinţă pe tema climei la Viena, a declarat reporterilor: "Am urmărit relatările din mass-media. Pentru noi, în calitate de stat parte, se aplică acordul de la Oslo".

Acordul CCM de la Oslo, care a fost deschis spre semnare în capitala norvegiană în 2008, interzice utilizarea, stocarea, producţia şi transferul muniţiilor cu dispersie.

Casa Albă a declarat că trimiterea de muniţii cu dispersie în Ucraina este "luată în considerare în mod activ", dar nu a avut niciun anunţ oficial de făcut. Preşedintele Joe Biden va participa săptămâna viitoare la un summit NATO în Lituania, care se aşteaptă să fie dominat de războiul din Ucraina.

Human Rights Watch a cerut Rusiei şi Ucrainei să nu mai folosească muniţii cu dispersie şi a îndemnat SUA să nu le furnizeze. Grupul a declarat că atât forţele ruseşti, cât şi cele ucrainene au folosit aceste arme, care au ucis civili ucraineni.

Muniţiile eliberează în mod obişnuit un număr mare de bombe mai mici care pot ucide fără discriminare, pe o suprafaţă mare, chiar şi după ani de zile după ce au fost lansate, fiind astfel a ameninţare la adresa civililor.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.