Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania: Angela Merkel se distanțează de Martin Schulz în sondaje

merkel schulz

Angela Merkel, cancelarul Germaniei și liderul Uniunii Creștin Democrate (CDU) s-a distanțat în sondaje în fața lui Martin Schulz, candidatul Partidului Social Democrat (SPD).

Conform ultimului sondaj Forsa, citat de Reuters, Merkel este sprijinită de 43% din populație iar Schulz este sprijinit de doar 32%. Diferența este și mai mare în rândul celor ce votează pentru prima dată (47% Merkev vs. 29% Schulz).

La nivel de partide, coaliția din care face parte Merkel ( CDU + CSU - Uniunea Creștin Socială) strânge 36%, față de 30% SPD. Un alt sondaj, realizat de INSA, oferă coaliției CDU/CSU un avantaj de numai 1,5%, informează sursa citată.

SPD a crescut în sondaje începând cu momentul în care Schulz, fost președinte alo Parlamentului European, și-a anunțat intenția de a candida pentru postul de cancelar. Prezența sa în competiție pare să fi dus la scăderea partidului AfD (exteremist) cu 3% în sondaje, arată Bloomberg. Ascensiunea SPD a creat îngrijorare în rândul CDU/CSU dar, odată cu ultimul sondaj Forsa, spiritele s-ar putea calma.

Cele două grupări (CDU/CSU și SPD) guvernează în acest moment împreună într-o "mare coaliție". Ambele ar dori să poată ieși din acest aranjament și să guverneze împreună cu un partener "junior". Dar sondajele, în acest moment, par să prefigureze menținerea marii coaliții.

Alegerile parlamentare în Germania vor avea loc pe data de 24 septembrie, anul curent. Partidul cu cele mai multe voturi va propune, conform cutumei, cancelarul. Acesta care va fi desemnat de Președinte și trebuie să obțină o majoritate în Parlament.

Există îngrijorări că un scor bun al AfD, combinat cu un eventual succes al candidate extremiste Marine LePen la alegerile prezidențiale din Franța ar complica coeziunea politică a Uniunii Europene. Dar, în acest moment, un astfel de scenariu pare improbabil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.