Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania îi apără pe românii din Ucraina: 'Drepturile să fie respectate!'

DW
Annalena Baerbock

Respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale figurează printre criteriile politice de aderare la UE, a spus ministrul de externe german Annalena Baerbock, întrebată de senatorul PSD Titus Corlățean despre poziția sa cu privire la situația minorității române din Ucraina.

În cadrul primei părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), de la Strasbourg, senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, s-a adresat, în plenul Adunării, ministrului german al afacerilor externe, Annalena Baerbock, informează MEDIAFAX.

În intervenția sa, senatorul Corlățean s-a referit la sprijinul consistent acordat Ucrainei de statele europene, inclusiv România, în aceste momente dificile în care autoritățile de la Kiev sunt nevoite să își apere suveranitatea și integritatea teritorială în fața agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Federației Ruse.

„Pe acest fundal, din păcate, s-a acumulat în țara noastră, în ultimii ani, inclusiv în 2022, o dezamăgire crescândă cu privire la tratamentul discriminatoriu la care sunt supuse minoritățile naționale din această țară, inclusiv minoritatea română, din cauza legislației restrictive din Ucraina în domeniul educației în limba maternă și în condițiile adoptării recente a legii minorităților naționale. În acest context, senatorul Corlățean a solicitat șefei diplomației germane poziția autorităților de la Berlin cu privire la acest subiect, având în vedere că respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale figurează printre criteriile politice de aderare la Uniunea Europeană și este definită foarte clar prin standardele juridice europene ale Consiliului Europei”, se arată într-un comunicat al Senatului României.

În răspunsul său, ministrul de Externe german a arătat că respectarea drepturilor minorităților naționale în Ucraina este un subiect care a fost ridicat de România, Ungaria și alte state membre în cadrul Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene. Totodată, demnitarul german a relevat că vocația europeană a Ucrainei, validată anul trecut prin acordarea statutului de țară candidată la UE, presupune bineînțeles și asumarea și respectarea acquis-ul european, respectiv a criteriilor politice de aderare.

Sesiunea ordinară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), de la Strasbourg, are loc în perioada 23-27 ianuarie 2023.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.