Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania intenționează să revină la serviciul militar obligatoriu în cel mai scurt timp (Der Spiegel)

General History
armata germania

Pentru a adapta armata la amenințările și condițiile actuale, ministrul Apărării din Germania a pus în discuție revenirea la serviciul militar obligatoriu în armată, iar în acest sens urmează exemplul Suediei.

Potrivit săptămânalului "Der Spiegel", ministrul german al apărării, Boris Pistorius, accelerează procesul de restabilire a conscripției în Germania. Acesta urmează să prezinte până la 1 aprilie opțiuni pentru modelul german de conscripție care să ofere o contribuție scalabilă și adaptabilă la amenințări la rezistența națională.

Sub forma unui plan intern pe care Der Spiegel l-a dezvăluit, Pistorius vrea să prezinte propunerea sa pentru un model de conscripție înainte de alegerile federale, Ministrul federal intenționează să ia o decizie cu privire la serviciul militar obligatoriu în această perioadă legislativă (înainte de toamna anului 2025). În special, departamentul de politici din cadrul ministerului a fost însărcinat cu pregătirea unui document relevant.

Modelul suedez

Serviciul de conscripție a fost reimplementat în Suedia din 2017, dar diferit de cel din Germania, înainte de a fi suspendat în 2008. În Suedia, toți cei care părăsesc școala sunt recrutați, iar armata vizează în mod specific bărbații și femeile care sunt potriviți pentru acest curs. În ultimii ani, Suedia a reușit să atragă un număr suficient de voluntari pentru forțele armate sub forma acestui plan, cu toate acestea, implementarea exactă a acestui model în Germania este greu de realizat.

În Suedia, aproximativ zece la sută dintr-o clasă este recrutată în armată, dacă acest lucru se aplică Germaniei, înseamnă că Bundeswehr trebuie să antreneze 40.000 de soldați pe an, forțele nu au suficiente cazărmi și instructori pentru acest lucru, Pistorius într-un eveniment în marja Conferinței de Securitate de la München a declarat că cifra reală ar fi de 3.000 sau 4.000 de recruți.

O altă problemă legată de restabilirea conscripției este cea a corectitudinii serviciului militar. În Germania, Curtea Constituțională a decis, la vremea conscripției, că trebuie să meargă la serviciul militar "cât mai mulți recruți posibil" și nu doar câțiva.

13 ani de când serviciul militar nu mai e obligatoriu

Serviciul militar obligatoriu în Germania A fost suspendat în 2011, după 55 de ani. La scurt timp după ce a preluat funcția de ministru al apărării, Pistorius a descris acest lucru ca fiind o greșeală, dar o greșeală care, în opinia sa, nu poate fi corectată într-o clipită.

Suedia a abolit recrutarea în 2010, la fel ca și Germania, dar a reintrodus-o în 2017. În această țară scandinavă, toți bărbații și toate femeile sunt înrolați, de fapt, doar o mică parte dintre ei sunt selectați în cele din urmă pentru serviciul militar inițial. Datorită acestui context și datorită numărului mic de recruți, serviciul militar în Suedia este mai mult sau mai puțin voluntar, conform căruia dacă cineva nu dorește să se înroleze în armată, trebuie să presteze în schimb muncă în folosul comunității, această obligație fiind valabilă atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Armata germană, mai ales în umbra războiului din Ucraina, s-a confruntat cu multe lipsuri, inclusiv de personal și de echipament.

În ciuda planurilor guvernului german de a rezolva deficitul de personal al armatei, potrivit informațiilor Ministerului german al Apărării, numărul de soldați din armata acestei țări a scăzut în 2023.

Pentru a rezolva criza lipsei de personal în armată, ministrul Apărării din Germania a prezentat recent un plan de angajare a cetățenilor străini, care a fost susținut de diferite partide.

Potrivit statisticilor oficiale din noiembrie anul trecut, peste 181.000 de soldați servesc în armata germană, precum și peste 80.000 de angajați civili. Se preconizează că numărul militarilor va crește la 203.000 până în 2031, însă, în prezent, nu este clar dacă acest obiectiv poate fi atins; "Doar pentru a menține forța actuală a armatei, trebuie ocupate 20.000 de posturi în fiecare an".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.