Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania trece la naționalizarea giganților energetici

germania ucraina ue

Statul german va prelua o participație de 30% din gigantul energetic Uniper, cel mai mare importator de gaze și cea mai mare companie de depozitare din Germania, compania fiind amenințată cu falimentul din cauza reducerii livrărilor de gaze rusești.

„Uniper este o companie de o importanță vitală pentru dezvoltarea economică a țării noastre și pentru furnizarea de energie cetățenilor noștri”, a declarat cancelarul Olaf Scholz, în prezentarea măsurilor de urgență.

„Strangulată” de prețul combustibilului, Uniper a cerut ajutorul statului german timp de mai multe săptămâni. Sute de utilități municipale și furnizori de energie din Germania depind de Uniper pentru aprovizionarea cu gaze naturale. Cancelarul Olaf Scholz se angajase personal să împiedice falimentul Uniper, care ar amenința să bulverseze piața energiei și să ducă la criză de energie pentru mii de clienți.

Potrivit Uniper, statul a promis, de asemenea, în timpul negocierilor, că va introduce „un mecanism care să permită (...) transferul prețurilor” către clienți de la 1 octombrie 2022.

Această măsură, pe care gigantul energetic o solicită de mai multe săptămâni, ar putea face ca facturile la gaze ale consumatorilor germani să explodeze.

Uniper, cel mai mare importator de gaze și cea mai mare companie de depozitare din Germania, a fost grav afectată de reducerea cu 60% a livrărilor de gaze rusești către această țară de către Gazprom de la jumătatea lunii iunie. Compania era principalul client al grupului rus în Germania.

Pentru a-și onora contractele, trebuie acum să obțină gaz pe piața spot, unde prețurile au explodat. Ca urmare, Uniper, care are aproape 12.000 de angajați în întreaga lume, pierde „zeci de milioane de euro” în fiecare zi, potrivit șefului său.

Pentru a face față situației, compania a început chiar săptămâna trecută să apeleze la stocurile de gaz, planificate inițial pentru iarnă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.