Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gestionarea deficitară a crizei coronavirusului este denunţată în 63 de reclamaţii împotriva unor membri ai guvernului francez

Operation World
Franta harta

Gestionarea deficitară a crizei coronavirusului este denunţată în 63 de reclamaţii împotriva unor membri ai guvernului francez, depuse la Curtea de justiţie a Republicii (CJR), a anunţat marţi procurorul general Francois Molins, citat de AFP, potrivit Agerpres.

"Există exact 63 de plângeri depuse până în această seară la CJR", unica instanţă abilitată să judece acţiuni comise de membri ai guvernului aflaţi în funcţii, a declarat procurorul general de pe lângă Curtea de casaţie la postul de radio RTL.

Şeful statului este absolvit de reponsabilităţi penale pentru acţiunile realizate în timpul exercitării atribuţiilor sale.

Aceste reclamaţii - dintre care primele au fost depuse la sfârşitul lunii martie şi începutul izolării - sunt în curs de examinare de către comisia de cercetare a CJR, "care face serviciul de filtrare şi care va trebui să aprecieze singură urmarea care trebuie dată acestor 63 de reclamaţii".

Citește și: Revoluție în Poliție! Sistem de recunoaștere facială pentru IGPR! Achiziție de aproape un milion de euro!

Comisia respectivă, compusă din zece înalţi magistraţi, poate "decide fie clasarea fără nicio urmare, fie transmiterea dosarului către procurorul general care ar fi atunci obligat să anunţe comisia de instrucţie care va acţiona în cele din urmă ca un judecător de instrucţie".

Aceste reclamaţii îi vizează "cel mai adesea pe premier, cei doi miniştri ai sănătăţii care s-au succedat", precum şi pe omologii lor de la Justiţie, Muncă şi Interne.

"Aceste plângeri pot veni din orizonturi foarte diferite, de la simple persoane particulare, sindicate, asociaţii, medici... Găsim câte ceva din toate cazurile, cu plângeri de o pagină absolut motivate şi altele mai detaliate şi mai la obiect, de câte 20 de pagini", detaliază procurorul general.

Citește și: Înregistrare explozivă! Raed Arafat somează firma care a câștigat contractul de 600 de milioane de euro în fața lui Deltamed

Printre reclamanţi se află în special un colectiv de medici şi sindicate. Cel puţin 15 plângeri au fost depuse de deţinuţi, potrivit unei surse judiciare.

Reclamaţiile denunţă, în funcţie de caz, fapte de "punere în pericol a vieţii altcuiva", de "omucidere invonluntară", de "lipsă de asistenţă unei persoane aflate în pericol" sau de abţinere de la luarea unor măsuri din timp pentru încetinirea răspândirii epidemiei.

În paralel, zeci de plângeri de la persoane particulare, colective sau aleşi sunt în curs de examinare prin secţia de sănătate publică a Parchetului din Paris, fie împotriva X, fie împotriva unor responsabili din administraţie, în special directorul general al sănătăţii, Jerome Salomon.

Parchetul din Paris urmează să se pronunţe în viitor asupra clasării fără urmări sau asupra unor eventuale deschideri de anchete judiciare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.