Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După 10 august: Gesturi politice și rateuri

Inquam Photos
protest diaspora universitate

Poate părea ridicol să discutăm despre așa ceva după evenimentul traumatic prin care am văzut Jandarmeria Română agresând proprii cetățeni veniți să fac o demonstrație pașnică. Dar marile mesaje, marile comunicări, marile legături între elite și populație nu se fac la momente prestabilite și alese cu grijă ci în momentele de criză în care primul care găsește o ancoră de care să ne agățăm atunci rămâne în memoria colectivă.

content-image

Ilustrație: Reacția lui primarului Rudy Giuliani (dreapta) după evenimentele din 11 septembrie a insuflat speranță poporului american și a consolidat prestigiul politic al acestuia).

Succese

Parchetul General/ Parchetul Militar. Cu iuțeală neașteptată, Parchetul a decis să înceapă acțiunea penală, să centralizeze investigațiile privind violențele din piață și să anunțe asta public. Fiind vorba de Parchetul Militar, același care a trenat dosarul Revoluției, nu mă aștept neapărat la mari fapte de arme. Dar trebuie să înțelegem ce înseamnă mentalitatea angajatului de stat față de lege. Legea este un animal misterios care te poate lovi fără să înțelegi de ce și de care te ferești prin protecție politică. Să nu avem îndoieli, violențele din data de 10 nu ar fi putut să existe dacă pe întreg lanțul de comandă nu s-ar fi promis, implict sau explicit, imunitate. Și brusc vine parchetul și pune această imunitate sub îndoială... Pe lângă efectele sociale benefice, parchetele își construiesc și o linie de apărare. Anumite acțiuni ale PSD vor putea fi taxate de acum încolo ca răzbunare.

Biserica Ortodoxă Română. Multă lume a dezaprobat comunicatul BOR considerând că lipsește condamnarea pe care PSD o merită. Și dacă scopul BOR ar fi să eticheteze corect faptele politice ale guvernării, această critică ar fi fost validă. Dar comunicatul trebuie înțeles după alte repere. Biserica Ortodoxă se află, dintr-un anumit punct de vedere, în cel mai bun moment al relației sale cu PSD. Social-democrații au promis terminarea Catedralei Mântuirii Neamului, eventual poate chiar în an centenar și, de asemenea, realizarea referendumului constituțional cerut de Biserică. În ciuda acestor beneficii, Biserica dat un semnal alambicat dar clar că ceea ce se întâmplă nu este în regulă. A cerut să ne rugăm cu toții la Dumnezeu, semn că simplul caracter pașnic al manifestanților nu este o soluție suficientă. Reluarea violențelor la aceeași intensitate risca sa atragă un al doilea comunicat care, de data asta, ar fi pus în opoziție Biserica, o voce importanta societății, cu Guvernul.

Acest articol a fost gândit inițial ca o analiză de PR dar nu pot să nu menționez că, din perspectiva sociologică, acțiunea Parchetului și cea a Bisericii par să fi fost spectaculos de eficiente. Ele se înscriu în logica boicotului de care tot vă vorbesc: instituții importante au refuzat să joace rolul lor informal în relația cu guvernul și Ministerul Afacerilor Interne, acela de a justifica, accepta și acoperi. Guvernul și MAI, deși nominal deși în continuare întreaga putere, au clipit. (Sper să nu mă înșel și în seara asta să nu re-izbucnească violențele).

Citiți și: Manifestație și boicot

Rateuri

Primul rateu, paradoxal, aparține tot BOR. Dacă Biserica scotea preoții în stradă să medieze conflictele dintre Jandarmerie și protestatari, respectiv dintre provocatori și restul manifestanților și-ar fi câștigat credibilitate cât să oprească decăderea ei în încrederea publicului vreme de cel puțin 5-10 ani. Sunt perfect conștient că nu acesta a fost neapărat scopul. Dar nu pot să nu mă gândesc la ipoteză.

Apoi, Opoziția, în special Ludovic Orban și Dan Barna, au ratat șansa de a vorbi cu electoratul PSD peste capul partidului. Este cumva discutabil dacă alegătorii au mandatat Partidul Social Democrat să afecteze Justiția, au tolerat intențiile acestuia pentru că le-au găsit mai puțin periculoase decât o guvernare a actualei Opoziții sau au fost sincer surprinși când PSD a dat OUG 13. Dar putem fi destul de siguri că alegătorii nu au mandatat PSD să tragă din senin cu cartușe cu gaz în concetățeni. Să nu uităm că partidul a fost în 2013-2015 un partid care afirma dreptul poporului de a vocifera o opinie în stradă ba chiar, într-o anumită măsură s-a simțit obligat să țină cont de ele. Orice vor fi votat alegătorii PSD, nu au votat asta. I-am nominalizat pe cei doi lideri deoarece amândoi chiar au nevoie de a-și forma o personalitate distinctă dacă chiar doresc să își ajute partidul în alegeri.

Mențiuni

Klaus Iohannis. Nici nu a ratat total momentul, căci a cerut intervenția Procuraturii, dar nici nu s-a remarcat prin altceva.

(În caz că vă întrebați, PSD nu e pe această listă căci partidul nu a avut ca opțiuni decât damage control și lipsa acestuia.)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.