Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gheorghe Piperea, explicație pentru 'muritorii de rând': veste GROAZNICĂ pentru românii cu credite la bănci

Gheorghe Piperea

Avocatul Gheorghe Piperea susține că înăsprirea condițiilor de creditare, impuse de Banca Națională, va avea efecte dure asupra ”muritorilor de rând” care au credite la bănci. Pentru că băncile nu vor mai acorda credite atât de ușor, în timp vor majora costurile creditelor aflate în derulare, adică pentru românii care au luat în trecut un credit la bancă.

Citește și: SURSE - Călin Popescu Tăriceanu amenință cu ruperea coaliției: Dragnea merge pe gheață subțire

”Banca centrala a decis ieri sa limiteze gradul de indatorare la 40% la creditele in lei si la 20% la creditele in euro. Pe intelesul nostru, al consumatorilor, la un venit lunar de 100 lei/euro, rata la credit nu va mai putea depasi 40 de lei, respectiv, 20 de euro. Cine nu se incadreaza in aceste limite, nu se mai califica pentru a obtine un credit. 
Efectul imediat va fi o limitare severa a creditarii. Pentru banci, nu ar fi o prea mare durere. Oricum, doar 7 banci mai practica efectiv creditarea, restul ocupandu-se cu reparatii tractoare, call center sau remaiat ciorapi. In timp ce multinationalele cu biznis in Romania isi maresc datoria externa, intr-un singur an, cu 10 mld euro, bancile "reusesc" sa mai dea comerciantilor credite de cca 4,5 mld euro (la nivelul lui 2017). Asa ca, pentru a-si mentine profitul la nivelul de anul acesta (de trei ori mai mare decat media europeana), bancile vor fi obligate sa majoreze costurile creditelor aflate in derulare (da, ele pot modifica din mers si unilateral contractele, dar noi nu avem voie la revizuirea contractelor, ca nu ne permit ultra-magistratii scoliti la seminariile de la Sinaia) si, in general, costurile tuturor serviciilor si "produselor" pe care ni le vand. 
Asteptati-va, asadar, la cresteri ale dobanzilor similare cu cele din noiembrie 2008 - mai 2009. 
Va este clar acum de ce NU trebuie sa treaca prin Parlament legea de plafonare a costurilor creditelor de consum? 
Al doilea efect al acestei masuri - accelerarea incetinirii economiei. Nu se vor mai lua credite, nu va mai putea fi sustinut consumul. Imobiliarele, oricum, sunt deja in scadere accentuata - minus 30% in septembrie (cf Zf de luni). Nu stiu ce deal a facut Dragnea cu M. "Manole" Isarescu acum cateva luni, cand s-a convenit blocarea legilor de protectie a consumatorilor, dar este un deal foarte, foarte prost pentru guvernare, economiei si populatie. Daca, la anul, alianta de la guvernare ii mai si re-innoieste mandatul onorabilului Manole, o sa fie de tot baiul. 
Asteptati-va, deci, ca o noua guvernare de dreapta sa va taie iar salariile si pensiile, cam cum s-a facut cu ranjetul pe buze si cu rictusul facial corespunzator, a la Basesco, in 6 mai 2010.

PS 1 - Masura nu intra in vigoare imediat, ci de la 31 decembrie. Mai mult, cine apuca sa depuna dosarul de creditare inainte de 31 decembire este exceptat de la noile norme de prudenta bancara. Atentie ce faceti pana la finalul anului. Nu va buluciti sa luati acum credite, "cat sunt inca ieftine", ca riscul de dobanda si de supraindatorare va fi mare.

PS 2 - Printr-o chestie jmekera, similara cu ceea ce s-a livrat populatiei candva, prin 2006-2008, cand fugeau cainii cu covrigi elvetieni in coada, banca centrala a permis bancilor ca, prin regulament intern, sa ridice gradul de indatorare la 55%. Ca si in cazul creditelor in CHF, pentru care cele mai multe din cele 8 banci practicante (acum parate in procesul cu Parakletos) nu setasera niciun grad maxim de indatorare, ajungand astfel sa vanda credite nu riscante, ci de-a dreptul toxice, si in acest caz de regulament intern ultra-permisiv se vor practica cele mai riscante credite. Nu va inhamati la asa ceva. Veti falimenta in 3-4 ani. Daca vreti credit, faceti in asa fel incat sa va incadrati la noile ratinguri (40%, respectiv, 20%). Sunt protective si pentru voi, nu numai pentru banci.

PS 3 - Creditele sunt ca medicamentele : nu se acceseaza decat in cazuri exceptionale, de nevoie acuta. Noile praguri de indatorare nu sunt rele in sine, ci doar un pic exagerate si cam prea mult taraganate. Dupa mine, reducerea gradului maxim de indatorare trebuia sa intervina in urma cu cca 3 ani, in momentul in care Robor ajunsese la pragul cel mai de jos posibil, 0,67% pe an. Acum efectul va fi de bumerang, va lovi puternic in creditare, care si asa era anemica. Si va pune la grea incercare economia. Si imprumuturile de stat ...”, arată Gheorghe Piperea, pe pagina personală de Facebook.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.