Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În plin scandal cu actorii, ministrului Culturii i se cere DEMISIA din Parlament: 'Fără Breaz în funcții publice!'

Inquam Photos / Octav Ganea
Daniel Breaz

Deputatul Gigel Știrbu, președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților, reacționează după ce ministrul Culturii a lipsit la discuțiile din comisie și cere demisia acestuia: ”Fără Breaz în funcții publice!”, scrie Mediafax.

”Domnul ministru «Ba, vin, ba nu mai vin!», adică, după cum bine v-ați dat seama, dl. Valer-Daniel Breaz, ministrul Culturii, a tras clapa din nou Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților. Acesta fusese invitat, ieri, pentru a discuta și eventual a soluționa, împreună cu membrii comisiei și cu managerii instituțiilor de cultură din subordinea Ministerului Culturii, situația alarmantă cu care se confruntă principalele instituții de cultură din România din cauza subfinanțării. Din păcate, este a doua oară consecutiv, în decurs de o săptămână, când acesta își anulează participarea la lucrările Comisiei, în ultimul moment, după ce inițial invitația fusese acceptată”, scrie Gigel Știrbu după discuțiile de miercuri, la care au participat directorii principalelor instituții de cultură finanțate de stat.

”Din discuțiile purtate cu managerii instituţiilor de cultură, aflate în subordinea Ministerului Culturii, pe care i-am amintit mai sus, s-au desprins probleme grave cum ar fi lupta asiduă pe care aceștia o duc pentru a ține în funcțiune instituțiile culturale din România cu resurse minime, de cele mai multe ori banii provenind din fonduri proprii, bugetele pentru bunuri și servicii au fost reduse cu 50% față de anul trecut, la capitolul investiții banii nu există, clădiri destinate desfășurării actului artistic care nu au autorizație ISU și, din păcate, enumerarea nemulțumirilor poate continua la nesfârșit. Toate aceste tăieri bugetare din domeniul culturii duc într-un singur sens și anume la falimentarea instituțiilor de cultură din România. În ciuda faptului că spectrul cultural ne definește identitatea ca popor, aspirațiile, modul în care ne raportăm unii la alții și la lumea înconjurătoare, chiar și așa, cultura a ajuns preșul pe care își șterg picioarele contabilii PSD cu Teodorovici în frunte. Unica concluzie care s-a desprins în urma discuțiilor purtate azi cu managerii principalelor instrituții de cultură din România a fost aceea că actualul Guvern, mai exact trioul distructiv Dăncilă-Breaz-Teodorivici nu asigură un buget decent acestui domeniu de activitate, iar dl. Breaz, în special, dă dovadă de o uriașă incapacitate managerială. Astfel i se cere unanim demisia. Păi ce altceva poți să-i mai ceri d-lui Breaz? El nu este în stare nici măcar să asigure dreptul la cultură cetățenilor din banii cărora este plătit”, arată deputatul liberal.

Citește și: ALERTĂ în Dolj - Zeci de porci și zece mistreți cu PESTĂ PORCINĂ, găsiți morți pe câmp

Potrivit textului semnat de deputatul care conduce Comisia pentru cultură, ”nu ajunge că PSD-ul ține oamenii în sărăcie și în subdezvoltare, unii dintre ei fiind chiar nevoiți să facă credite la bancă pentru a cumpăra o mână de lemne sau un coș de alimente, acum PSD-ul, prin persoana d-lui Breaz, privează poporul și de acest drept inalienabil omului. Acestea sunt performanțele Guvernului actual. Sabotează propria țară, deteriorează imaginea României peste hotare, îngropându-i definitiv propria identitate și propriile valori culturale. Asta da dovadă de patriotism. Incompetență și lipsă de responsabilitate. Așa poate fi descris actualul ministru al culturii care dă răspunsuri evazive, fără rezolvări concrete, taie bugetele fără o analiză prealabilă, ca un destionic matematician ce este, fără a realiza, nici măcar pentru o clipă, care sunt beneficiile patrimoniului cultural al societății pentru o țară democratică. PSD se comportă ca în perioada de tristă amintire a regimului comunist. PSD-ul elimină cultura prin subfinanțare și astfel vor dispărea elitele, creativitatea și libera exprimare. Pentru acești guvernanți instituțiile de cultură sunt bune numai pe termen scurt, în special în campaniile electorale când sunt folosite pe post de instrumente de propagandă. Să nu uităm un aspect: cultura favorizează democrația unei țări și nu cred că ne-am dori să ne întoarcem la acele vremuri când elitele se formau împotriva sau în pofida sistemului”.

La discuțiile de miercuri au fost în fața Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților Bálint Balogh, director economic la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Bâlici Ștefan, Director General Institutul Național al Patrimoniului, Boureanu Alexandru, Manager, Teatru Național “Marin Sorescu” Craiova, Caramitru Ion, Director General Teatrul Național București, Constantinescu Liviu, Manager interimar al Muzeului National de Arta al Romaniei, Dan Călin, Director General MNAC, Dimitriu Andrei Radu, Director General Filarmonica George Enescu, Dinu Tudor Cristian, jurist Centrul Național al Dansului București, Dragnea Viorica, Director Economic Teatrul National de Opereta si Musical Ion Dacian, Gáspárik Attila, Director General Teatrul National Targu-Mures, Hadji-Culea Cristian, Director General Teatrul Național Iași, Ionescu-Ballo Bianca, Manager Teatrul National de Opereta si Musical Ion Dacian, Nițulescu Virgil Stefan, Manager Muzeul National al Taranului Roman, Oberländer Târnoveanu Ernest, Manager Muzeul Național de Istorie a României, Patachi Maria, director economic, Teatrul Național “Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Popoiu Paula, Manager Muzeul National al Satului ,,Dimitrie Gusti", Rancea Beatrice, Manager-Director General Opera Națională Română Iași și Ștefănescu Varvara-Cătălina, manager al Centrului Național al Dansului București.

”Devii toxic ca ministru al culturii atunci când nu mai poți asigura dreptul la cultură cetățenilor. Pe această cale, cer și eu matematicianului de la cultură, alături de managerii instituțiilor de cultură din România, încă o dată demisia!”, spune Gigel Știrbu în textul intitulat ”Fără Breaz în funcții publice!”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.