Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gina Haspel, aproape asigurată că va conduce CIA, după susţinerea acordată de un senator democrat

bbc
gina haspel

Gina Haspel, desemnată de preşedintele american, Donald Trump, pentru a prelua conducerea CIA, pare aproape sigură că va fi confirmată în această funcţie după susţinerea arătată marţi de un senator democrat important care s-a declarat convins de candidată în pofida rolului ei controversat în programele de tortură, transmite AFP, conform agerpres.ro.

Comisia pentru serviciile de informaţii a Senatului votează miercuri asupra numirii ei, înainte de un vot în plenul Senatului, iar Gina Haspel dispune deja de o majoritate în intenţiile de vot. 

Cel puţin patru democraţi şi-au afirmat sprijinul pentru Gina Haspel care urmează să îl înlocuiască în fruntea CIA pe Mike Pompeo, noul şef al diplomaţiei americane, compensând astfel defecţiunea a doi republicani. 

Mark Warner, vicepreşedinte al Comisiei pentru serviciile de informaţii, s-a declarat mulţumit de garanţiile oferite de Gina Haspel care a explicat îndelung Congresului săptămâna trecută rolul său, în 2002, la conducerea unei închisori secrete a CIA în Thailanda, unde doi membri ai reţelei teroriste al-Qaida ar fi fost supuşi simulării înecului (waterboarding) şi altor tehnici de interogatoriu şi de tortură. 

"Cred că este cineva care poate şi care i se va opune preşedintelui dacă primeşte ordinul să facă ceva ilegal sau imoral - ca revenirea la tortură", a explicat Mark Warner într-un comunicat în care a anunţat sprijinul său. 

Gina Haspel i-a trimis marţi o scrisoare lui Mark Warner în care afirmă că interogatoriile incriminate "nu au fost cele pe care CIA ar fi trebuit să le desfăşoare". 

"În calitate de directoare, voi refuza să desfăşor orice activitate care este contrară simţului meu moral şi valorilor mele etice", a adăugat ea. 

Alţi trei democraţi, Joe Manchin, Joe Donnelly şi Heidi Heitkamp, toţi în campanie pentru realegerea lor în noiembrie în state care au votat majoritar cu Donald Trump în 2016, şi-au afirmat, de asemenea, sprijinul pentru Gina Haspel. 

Dintre senatorii republicani, doi şi-au exprimat opoziţia faţă de această numire: John McCain şi Rand Paul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.