Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Golful TREMURĂ în fața rebelilor din Houthi: posibil atac în Dubai, unde românii își fac vacanțele; avertisment tranșant din SUA

dubai

Rebelii Houthi și-au sporit retorica împotriva șeicului din Golf în ultimele zile, urmărindu-și poziția de centru de afaceri și turism pentru regiune, informează agențiile internaționale.

Statele Unite și-au sfătuit recent cetățenii să nu călătorească în Emiratele Arabe Unite din cauza amenințării cu atacuri cu rachete sau drone din partea rebelilor Houthi din Yemen.

Departamentul de Stat al SUA și-a păstrat joi avertismentul de călătorie de cel mai înalt nivel pentru Emiratele Arabe Unite, având în vedere amenințarea Covid-19, dar l-a și actualizat pentru a include amenințarea cu mai multe atacuri Houthi.

„Reconsiderați călătoria din cauza amenințării cu atacuri cu rachete sau drone”, se spune în anunț. „Posibilitatea unor atacuri care să afecteze cetățenii americani și interesele din Golf și Peninsula Arabică rămâne o preocupare serioasă în curs de desfășurare.  Grupurile rebele care operează în Yemen au declarat intenția de a ataca țările vecine, inclusiv Emiratele Arabe Unite, folosind rachete și drone. Recentele atacuri cu rachete și drone au vizat zonele populate și infrastructura civilă”.

La 17 ianuarie, un presupus atac cu dronă revendicat de către Houthi a vizat o instalație petrolieră din Abu Dhabi, ucigând trei persoane: un cetățean pakistanez și doi indieni.

Rachete interceptate

Luni, Emiratele Arabe Unite și SUA au interceptat rachete balistice lansate de houthi în Abu Dhabi și Dubai, care vizau, de asemenea, o bază aeriană care găzduiește personal militar american în țară.

Vezi și: VIDEO| Rebelii houthi din Yemen au lansat rachete balistice spre Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită: Două persoane au fost rănite

Context regional complicat

Grupul Houthi, aliniat Iranului, luptă împotriva unei coaliții militare conduse de Arabia Saudită în Yemen la care participă Emiratele Arabe Unite. În ultimele zile, și-a intensificat retorica împotriva șeicului din Golf, urmărind poziția sa de centru de afaceri și turism pentru regiune.

Într-un tweet criptic de marți, un purtător de cuvânt al armatei Houthi a sugerat că grupul urmărește un nou atac la Dubai Expo. "Expo! Este posibil să nu câștigați cu noi și vă sfătuim să vă schimbați locația", a spus Yahya Saree pe Twitter.

Dubai Expo a atras vizitatori din întreaga lume. Emiratele Arabe Unite au investit 7 miliarde de dolari în acest eveniment în acest an, cu speranța de a atrage 25 de milioane de invitați, deoarece încearcă să-și repornească economia dependentă de sectorul turismului și serviciilor după pandemia de coronavirus.

Au îndemnat companiile străine să părăsească zona

Amenințarea făcută pe Twitter împotriva expoziției vine la mai puțin de o zi după ce Houthii au îndemnat companiile străine să părăsească Emiratele Arabe Unite.

Numai Dubai găzduiește 45 de sedii ale companiilor multinaționale din Orientul Mijlociu și Africa și peste 21.000 de companii africane.

Vezi și: Rebelii houthi din Yemen amenință cu noi atacuri și cer companiilor internaționale să părăsească Emiratele Arabe Unite

Președintele israelian Isaac Herzog urmează să călătorească duminică în Emiratele Arabe Unite, prima vizită oficială a unui președinte israelian.

Vezi și: Gruparea Houthi dă peste cap prețul petrolului: a ajuns la maximul ultimilor 7 ani

El este programat să se întâlnească cu puternicul prinț moștenitor din Abu Dhabi, șeicul Mohamed bin Zayed, care l-a invitat pe el și pe alți oficiali de rang înalt din Emirate în timpul vizitei de două zile.

Vezi și: Rebelii care au atacat aeroportul din Abu Dhabi spun că acesta este doar începutul .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.