Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gorbaciov avertizează: Lumea trece printr-o perioadă 'extrem de periculoasă'

gorbaciov

Fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov consideră că lumea traversează la ora actuală o perioadă periculoasă care ar putea duce la cel puţin un nou 'război rece', într-un interviu acordat postului de televiziune rus REN TV, în care a făcut apel la dialog şi la o politică constructivă, şi nu la rezolvarea problemelor pe cale armată, relatează RIA Novosti, potrivit Agerpres.

'Cred că ne confruntăm cu o perioadă extrem de periculoasă. Situaţia ar putea duce la cel puţin un război rece. Acesta a şi început deja. Şi cine crede că va câştiga, se înşală. Nimeni - nici noi, nici ei - nu va ceda! Un singur lucru este necesar în contextul actual - politici constructive pe plan internaţional. Şi ca lumea să avanseze spre pace', a pledat fostul lider sovietic, care la 2 martie va împlini 85 de ani. 

În acest interviu realizat pentru a-i marca aniversarea, Gorbaciov a spus că 'propuneri concrete vor fi făcute publice în curând în această privinţă'.

Vezi şi: New York Times: Trump, candidatul anti-imigraţie, recrutează muncitori din România

Deşi aflat la o vârstă înaintată, Mihail Gorbaciov a spus, de asemenea, că nu intenţionează să stea departe de politică. 'Nu mă retrag din politică... Sunt de 55 de ani în politică - este ceva. Nu am niciun plan. De fapt, am un singur plan - să nu stau deoparte', a afirmat fostul lider sovietic, de al cărui nume se leagă prăbuşirea comunismului şi căderea Cortinei de Fier. 

'Mulţi consideră că (...) Al Treilea Război Mondial a început deja. Se trage deja cu armele. Chiar nucleare. Sunt utilizate arme de distrugere în masă. Se înregistrează o creştere enormă a cheltuielilor militare. Se repetă tot ceea ce ne-a adus pe noi cândva la un pas de prăpastie. Prin urmare, este necesar ca totul să se oprească', a pledat ex-preşedintele URSS. 

'În general, riscul unei ameninţări este foarte mare', a concluzionat Gorbaciov, căruia detractorii îi reproşează destrămarea URSS şi cedarea poziţiilor în faţa Occidentului, ceea ce a dus la extinderea NATO în fostele state comuniste şi apropierea infrastructurii Alianţei de graniţele ruse. 

Relaţia dintre Rusia şi Vest trece în prezent prin cea mai gravă criză de la sfârşitul războiului rece, ca urmare a rolului Moscovei în situaţia din Ucraina. Moscova acuză Occidentul că încearcă să creeze în jurul său un 'cordon sanitar', în timp ce Vestul îi reproşează o politică revanşardă şi revizionistă.

Vezi şi: Putin a lansat 'Batmobilul' în varianta rusească - VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.