Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gorghiu, către procurorii DNA: Primează calitatea dosarelor, confirmată de soluțiile obținute în instanță

Radu Pop
Inquam Photos / George Calin
voineag gorghiu

Prezentă la bilanțul DNA, ministra Justiției, Alina Gorghiu, a transmis procurorilor că este important să urmărească dosarele din punct de vedere calitativ: acestea trebuie confirmate de soluțiile obținute în instanță.

„Suntem la începutul unui an important pentru societatea noastră. Un an care va fi marcat de toate tipurile de alegeri posibile. Cu multe provocări! Îmi doresc să gestionați anul 2024 ca o instituție de elită, să ignorați zgomotul de fond. Nu vă cer să vă faceți doar datoria, ci vă rog, nu atât ca ministru, ci mai ales ca participant activ la viața Cetății, să faceți performanță. Performanța nu are la bază neapărat criteriul cantitativ. În realizarea obiectivelor voastre, e important să urmăriți calitatea dosarelor, confirmată de soluțiile obținute în instanță”, a spus Alina Gorghiu.

Ea a adăugat și că își dorește recuperarea prejudiciilor din dosare:

„De câte ori ați auzit: ”bine, l-au prins și pe ăsta, un corupt, un ticălos, face câțiva ani de pușcărie, dar știe că rămâne cu banii furați!” Ăsta e sentimentul comun și des întâlnit în spațiul public.Remarc, de aceea, preocuparea procurorilor DNA pentru aplicarea de măsuri asigurătorii şi recuperarea prejudiciului infracţional; astfel în mai mult de jumătate din dosare procurorii DNA au instituit măsuri asigurătorii. Această evoluţie continuă a început odată cu abordarea Ministerului Justiției de încurajare a dispunerii măsurilor asigurătorii şi măsurilor de confiscare, inclusiv prin înfiinţarea ANABI şi coperarea dintre aceasta şi organele judiciare. Vă încurajez să continuați pe linia acestor rezultate semnificative, mai ales în contextul în care jumătate din ceea ce se confiscă se poate întoarce la societate sub forma demersurilor de prevenire a criminalității, de educație juridică sau de sprijinire concretă a victimelor infracțiunilor. De la sfârșitul anului trecut este operațională și soluția IT ”ROARMIS” construită astfel încât să se interconecteze cu ECRIS 5. Este un sistem integrat bun de evidenţă a măsurilor asigurătorii şi a confiscărilor. De altfel, îl exportăm deja ca model de bune practici și în alte țări. Dacă vom fi mai eficienți la acest capitol, va crește și încrederea populației în sistemul de justiție, iar acest lucru nu poate fi decât un factor încurajator pentru activitatea dumneavoastră”, a mai spus Gorghiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.