Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gorghiu: Sabotarea acestui guvern nu va aduce niciun beneficiu

gorghiu

Co-presedintele PNL Alina Gorghiu a declarat marti, in plenul Parlamentului ca va sustine guvernul Ciolos si ca il va critica atunci cand va fi cazul. I-a cerut din nou depesedizarea administratiei si a subliniat ca sabotarea acestui guvern nu ar aduce beneficii clasei politice.

Iata cele mai importante declaratii:

Este a treia oara cand Parlamentul este chemat sa investeasca un Guvern tehnocrat. De fiecare data au guvernat in perioade de criza, cu un an inaintea alegerilor. In 91 - criza sociala. 2000 - criza politica

Acum criza mult mai grava. Partidele care rasufla usurate cand nu mai vad oameni in strada, gresesc. Spun asta cu regret pentru ca eu cred ca partidele sunt o componenta esentiala intr-o democratie.

Nemultumirea e inca acolo.

PSD a pierdut puterea. Marele castig al acestei schimbari de guvern este ca PSD nu mai detine fraiele puterii.

PNL nu a propus un guvern politic, nu a cerut niciun post de ministru. Intreaga clasa politica este acum intr-un impas. Putem sa il transformam intr-o oportunitate.

Este nevoie de o reforma serioasa. Alaturi de grupurile parlamentare PNL vom vota noul guvern, credem ca este o solutie pentru iesirea din criza.

In PNL veti avea un partener, dar veti avea si o voce critica atunci cand vor trebui spuse adevaruri nefavorabile guvernului dumneavoaste.

Sper sa sustineti alegerea in doua tururi

Putem sa va ajutam cu exemple din actualul aparat de stat de incompetenta si reacredinta, dar nu va cerem sa ii inlocuiti pe ai lor cu ai nostri.

Sabotarea acestui guvern nu va aduce niciun beneficiu partidelor politice. La un an si o zi ne aflam in fata unei alte schimbari.

***

Stimați deputați și senatori,

Domnule prim-ministru desemnat,

Doamnelor și domnilor,

Este a treia oară, în ultimii 25 de ani, în care Parlamentul este chemat să învestească un Guvern tehnocrat, după Cabinetele Stolojan și Isărescu. De fiecare dată, specialiștii independenți au guvernat într-o situație de criză, pentru o perioadă de maximum un an, înaintea alegerilor.

Să nu uităm ca în 1991 am avut o criză socială. În 2000 a avut loc o criză a managementului politic. Iată, acum avem de-a face cu o criză mult mai profundă, una de încredere în toată clasa politică.

Partidele care răsuflă ușurate pentru că nu mai văd oameni în Piață greșesc, vor pierde, în continuare, credibilitatea pe care o mai au. Și o spun cu regret, ca un om care are convingerea că partidele politice sunt o componentă esențială a democrației într-un stat.

Nu mai sunt români în stradă, dar nemulțumirea este tot acolo. De la această realitate trebuie să pornim.

A doua realitate, de data aceasta, îmbucurătoare, este că PSD a pierdut puterea. Marele câștig al acestei schimbări de Guvern este că PSD nu mai deține pârghiile guvenului. Abuzul guvernamental și folosirea banului public, în scop electoral, pot fi stopate, începând de azi.

Ordonanța 28, dedicație exclusivă din bugetul public pentru primarii PSD, poate fi istorie. Începând tot de astăzi se poate creiona un cadru transparent nou cu o distribuție echilibrată a resurselor către administrația locală.

PNL nu a propus un Guvern politic, nu a cerut niciun post de ministru, nu a solicitat niciun avantaj politic. Doar dacă ești un partid născut în 1875, ca PNL, trecut prin toate, poți face această opțiune în mod credibil.

Întreaga clasă politică este acum într-un mare impas, i-aș spune, dar are și o mare oportunitate.

Alegem astăzi o soluție de un an. Cu toate acestea, PNL crede în această soluție de moment, cu toate sincopele în formarea echipei. Este nevoie de un pas în spate al partidelor pentru ca acestea să se poată încărca cu voință și putere de schimbare, de împrospătare.

Alături de grupurile parlamentare ale PNL, voi vota noul Guvern pentru ca am încredere că este o formulă bună, o soluție pentru ieșirea din criză.

Domnule prim-ministru, veți avea în PNL un partener loial în toate măsurile bune pe care le veți lua, dar și o voce critică și sinceră atunci când vom considera că trebuie spuse adevăruri mai puțin favorabile Cabinetului dumneavostră.

Am convingerea că în mandatul Guvernului Cioloș vor fi reparate sau stopate măcar o parte din abuzurile fostului Guvern. Mă gândesc la sancționarea traseiștilor politici, prin faimoasa Ordonanță de Urgență nr. 55. Sper, de asemenea, că vom fi parteneri în promovarea legislației pentru organizarea alegerilor locale, în două tururi, idee cerută de toata opinia publică pentru legitimitatea aleșilor.

Putem, de asemenea, să vă ajutăm cu multe exemple de incompetență și rea-credință în exercitarea funcției publice din actualul aparat de stat pentru ca dumneavoastră să puteți demara depesedizarea administrației.

Nu vă cerem să îi înlocuiți pe ai lor cu ai noștri, ci doar să profitați de șansa de a nu depinde de niciun partid pentru a depolitiza actul administrativ, de a profesionaliza administrația, fără de care veți fi sabotat cu premeditare, chiar din interiorul ei.

 

Doamnelor și domnilor,

Sunt unii care vor vota Cabinetul Cioloș pentru a putea săpa mai adânc la fundația acestui nou Guvern. Le transmit că nu sunt pe un drum corect. Ne place, nu ne place, din păcate pentru clasa politică, Guvernul tehnocrat este o oglindă a nivelului de încredere publică la care a ajuns, actuala clasă politică.

De aceea cred că sabotarea acestui Guvern nu va aduce, însă, niciun beneficiu partidelor politice. Este falsă această teorie.

 

Stimați colegi parlamentari,

Anul trecut, românii au respins abuzul, în stradă și la urne. Întâmplarea face ca la un an și o zi, astăzi, să ne aflăm în fața unei alte schimbări, tot ca urmare a presiunii străzii. Progresul nu poate fi realizat, însă, doar ca urmare a protestelor civice. Cred în soluția unui Guvern tehnocrat tranzitoriu, în situații de criză, dar cred cu tărie în partide, în puterea lor de oferi altceva în afara crizelor și a premiselor pentru revolte publice.

Nu este vorba doar despre politică, ci de viață.

Nu trebuie să uităm că din cauza corupției au murit zeci de tineri în acea seară neagră în Clubul Colectiv. Nu doar corupția ucide, ci și abuzul, indolența, lipsa de voință, lipsa de competență. Pe drumurile  din România mor în fiecare zi români, pentru că nu există autostrăzi. În spitale, nu sunt suficiente medicamente și suficienți doctori pentru a ține în viață toți pacienții. Violența este tratată ca și cum este o fatalitate, iar clădirile pică pe noi, fără să le cutremure nimic.

Acestea sunt prioritățile pe care trebuie să le aibă în vedere toți politicienii și toate partidele. Astăzi poate fi momentul în care să nu mai căutăm responsabilități politice înguste, ci să ne asumăm o schimbare colectivă și imediată.

În numele grupurilor parlamentare PNL vă urez succes, domnule prim-ministru!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.