Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Greața, amețeala și transpirațiile reci pot fi simptomele unei boli potențial fatale

Radu Pop
ameteala

Durerea puternică în piept, resimțită ca o apăsare ori strângere și care iradiază spre umeri, brațe, la baza gâtului ori pulsează în mandibulă, poate fi un semnal de alarmă pentru un infarct miocardic acut, mai ales când este însoțită și de greață, transpirații reci, oboseală, palpitații și stare de anxietate. Cu toate acestea, uneori, mai ales în cazul femeilor, durerea poate lipsi, fiind înlocuită de dificultăți în respirație, amețeală sau leșin. În astfel de situații, infarctul este descoperit târziu, când inima este afectată iremediabil. Prin urmare, dacă ai unele dintre aceste simptome, care persistă mai mult de 15 minute, trebuie să ceri ajutor medical de urgență.

Infarctul miocardic apare atunci când o arteră coronară, care transportă sânge și oxigen spre inimă, este blocată de un tromb – un cheag format prin desprinderea plăcilor de aterom (grăsime) acumulate în pereții vasului de sânge, în urma unui proces numit ateroscleroză.

Atunci când circulația sângelui la nivelul inimii este întreruptă, o parte a mușchiului cardiac se necrozează, iar în lipsa unui tratament de urgență, se poate ajunge la stop cardiac și la deces. Din fericire, dacă infarctul miocardic acut este diagnosticat și tratat în timp util, șansele de recuperare sunt foarte mari.

Pentru diagnosticarea infarctului, medicul poate folosi mai multe investigații specifice: electrocardiogramă (EKG), ecografie cardiacă (ecocardiografie) sau o procedură minim invazivă – coronarografia, care presupune introducerea unui cateter (un tub foarte subțire) prin arteră și ghidarea lui până la nivelul cordului, pentru a verifica dacă există un blocaj al fluxului de sânge.

Tratamentul trebuie să înceapă imediat după stabilirea diagnosticului și poate implica administrarea unor medicamente sau o intervenție chirurgicală pentru revascularizarea miocardului. Cea mai eficientă soluție terapeutică este bypassul aortocoronarian, care se poate realiza atât prin operație clasică, deschisă, cât și minim invaziv, prin minitoracotomie, atunci când există indicație pentru această metodă.

În urma unui bypass aortocoronarian, inima este revascularizată prin montarea unui graft, care permite circulația normală a sângelui spre miocard, ocolind porțiunea de arteră blocată de tromb. Dacă intervenția se poate realiza minim invaziv, pacientul se va recupera mai repede, iar riscurile de complicații sunt semnificativ reduse, pentru că nu mai este necesară o incizie de mari dimensiuni și nici deschiderea sternului. Revascularizarea miocardului se poate realiza și printr-o procedură de cardiologie intervențională –  angioplastie coronariană percutanată – care se realizează endovascular.

Pacienții care se prezintă cu simptome de infarct miocardic acut la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului SANADOR, singurul din sistemul medical privat din România, sunt evaluați și tratați rapid, astfel încât urmările leziunii să fie cât mai limitate. Dacă este necesar, pacientul va fi supus unei intervenții chirurgicale, realizate de o echipă medicală specializată în Chirurgie Cardiovasculară, în noul bloc operator complet digitalizat, inaugurat recent la Spitalul Clinic SANADOR. Ori de câte ori este posibil, se optează pentru proceduri minim invazive, cu beneficii semnificative pentru pacient. Spitalul dispune și de cea mai avansată secție de terapie intensivă dedicată chirurgiei cardiovasculare, o premieră pentru România datorită echipamentelor de ultimă generație, integrate informatic într-o platformă digitală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.