Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecia: Aliatul naţionalist al premierului Tsipras salută slaba participare la referendumul din Macedonia

Pannos Kammenos

Ministrul grec al apărării, naţionalistul Panos Kammenos, opozant al acordului dintre Atena şi Skopje privind numele Macedoniei, şi-a exprimat duminică satisfacţia în legătură cu slaba participare a macedonenilor la referendumului privind schimbarea numelui ţării lor, relatează AFP.

Paradoxalul aliat al premierului Alexis Tsipras - artizan al acestui acord pentru a pune capăt unei dispute balcanice de peste un sfert de secol -, Panos Kammenos a scris într-un mesaj pe Twitter că slaba participare la votul din ţara vecină face ca referendumul să fie "nul".

"68% dintre cetăţeni au anulat acordul", încheiat în iunie între Atena şi Skopje pentru a redenumi "Macedonia de Nord" fosta republică iugoslavă, devenit independentă în 1991, a comentat el.

Până la orele 18.45 GMT, nu existau date oficiale despre rata participării la referendumul din Macedonia.

Cu două ore înainte de închiderea secţiilor de vot din Macedonia fostă iugoslavă, participarea era de 29%, inferioară celei dorite de premierul Zoran Zaev pentru a obliga opoziţia să accepte, într-un vot în parlament, acordul cu Atena.

Purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Dimitris Tzanakopoulos, a afirmat în cursul dimineţii că doreşte un rezultat "pozitiv" la referendum, care să deschidă calea ratificării acordului de către parlamentul de la Skopje.

După încheierea acordului, care trebuie să deblocheze aderarea micul stat balcanic la UE şi NATO, Alexis Tsipras şi-a reafirmat voinţa de a-l transpune în practică, independent de opoziţia manifestată de Panos Kammenos.

Atena, care consideră denumirea de ''Macedonia'' ca aparţinând patrimoniului său cultural, se teme de intenţiile macedonene faţă de provincia greacă de frontieră Macedonia (nord), considerată drept centrul imperiului lui Alexandru cel Mare (sec. al IV-lea î.Hr.).

Procesul de aderare a Macedoniei la NATO şi UE a fost blocat de Grecia, care contestă numele fostei republici iugoslave, considerând că aceasta implică o pretenţie teritorială asupra provinciei sale nordice cu acelaşi nume.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.