Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecia continuă lupta cu incendiile de pădure - Starea de nemulţumire se accentuează în rândul celor afectaţi

dw.com
grecia-incendiu

Grecia continuă lupta cu incendiile de pădure - Starea de nemulţumire se accentuează în rândul celor afectaţi

Pompierii au continuat joi, pentru a şasea zi consecutiv, lupta împotriva incendiilor mortale din Grecia în timp ce starea de nemulţumire se accentuează în zonele devastate din apropierea Atenei în contextul repetării acestor evenimente, transmite AFP, informează Agerpres.

La porţile Atenei, flăcările devastatoare intensificate de temperaturile ridicate şi de vânturile puternice continuă să avanseze la poalele Muntelui Parnas, unde se află cea mai mare pădure din apropierea capitalei.

"Cele mai mari fronturi de incendiu sunt (pe muntele) Parnas, unde importante forţe de pompieri încearcă să le aducă sub control", a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor Yannis Artopoios.

Flăcările ameninţă de două zile un parc naţional care găzduieşte numeroase specii de păsări, brazi Kefalonia, pini de Alep şi stejari, potrivit pompierilor.

Aproximativ 260 de pompieri şi zece aeronave pentru stingerea incendiilor luptă cu flăcările în această regiune, la aproximativ 20 de kilometri nord de capitală.

Incendiile au condus la evacuări în zonele rezidenţiale.

În satul Aghia Paraskevi, la poalele Muntelui Parnas, aerul era joi impregnat cu un puternic miros de ars, iar străzile erau goale. Pe alocuri, carcase de maşini şi copaci carbonizaţi stau mărturie ale ravagiilor lăsate în urmă de flăcările care au mistuit grădini şi alei.

Localnicii, care primiseră ordin de evacuare, au revenit la faţa locului pentru a vedea pagubele şi s-au oferit să ajute.

- Furie şi amărăciune -

Mulţi îşi exprimă furia şi amărăciunea în condiţiile în care incendiile majore devastează Grecia pentru a doua oară într-o lună, după cele din insulele Rodos, Corfu şi Evia şi din regiunea Atenei, la sfârşitul lunii iulie.

Printre ei, Nikos Lazarou, un mecanic de 32 de ani, vorbeşte despre "furia" lui. Incendiile "se repetă în fiecare an, autorităţile ar trebui să ia măsuri, şi oamenii la fel", a declarat bărbatul care locuieşte în Germania.

"Statul trebuie să înăsprească sancţiunile (în caz de incendiu provocat), asta nu poate continua, toată ţara a ars", a declarat la rândul său Nikos Xagoraris, viceprimarul localităţii învecinate Acharnes, la postul public ERT, înainte de a izbucni în lacrimi.

Ministrul Protecţiei Civile, Vassilis Kikilias, i-a acuzat pe piromani că au declanşat incendii "punând în pericol păduri, proprietăţi şi mai ales vieţi umane".

Adresându-se la televiziune celor care declanşează incendii, el a spus: "Săvârşiţi crime împotriva ţării (...) noi vă vom găsi, veţi răspunde în faţa justiţiei".

La poalele Muntelui Parnas, nouă tentative de incendiere au fost înregistrate joi dimineaţă, a precizat Kikilias.

În câteva zile, incendiile au mistuit peste 60.000 de hectare în nordul Greciei şi 5.000 de hectare la vest de Atena, potrivit estimărilor observatorului naţional al incendiilor forestiere administrat de Universitatea Aristotel din Salonic.

Miercuri seară, atenienii care locuiesc în unele zone din centru au putut vedea de la balcoane sau de la ferestre flăcări pe dealurile împădurite, după ce un incendiu a izbucnit în apropierea capitalei.

În nordul ţării, unde un incendiu uriaş a izbucnit sâmbătă în apropierea oraşului-port Alexandroupolis, flăcările continuă să facă ravagii pe o suprafaţă de peste 15 kilometri.

Nouăsprezece cadavre, posibil ale unor migranţi, inclusiv doi copii, au fost găsite în regiune în această săptămână.

Autorităţile au avertizat că, în contextul în care regiunea este un important punct de intrare pentru migranţii veniţi din Turcia vecină, probabil că vor exista mai multe victime în rândul celor care intenţionează să solicite azil în Uniunea Europeană.

- Mănăstire antică -

Un al treilea incendiu major a izbucnit la Boeotia, la nord de Atena, unde o mănăstire bizantină milenară, Osios Loukas, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, a fost la un pas de distrugere, miercuri.

Temperaturile ridicate asociate cu seceta şi, pe alocuri, cu vânturile puternice, vor persista până vineri, potrivit meteorologilor.

Termometrul a indicat la nivel local 39 de grade Celsius, joi, în nord-estul ţării.

Autorităţile elene au atenţionat miercuri că ţara traversează cea mai gravă perioadă de incendii de la introducerea hărţilor de risc de incendiu, în 2009.

Guvernul elen, care pune incendiile pe seama schimbărilor climatice, este acuzat că nu a întreprins suficiente demersuri pentru a proteja biodiversitatea şi că nu a luat măsuri pentru prevenirea declanşării flăcărilor.

La sfârşitul lunii iulie, incendii violente au izbucnit pe fondul unui îndelungat val de caniculă, temperaturile depăşind pe alocuri 45 de grade Celsius.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.