Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Greta Thumberg o ia pe cărări politice extremiste: Sistemul capitalist 'opresiv și rasist' al Occidentului trebuie eliminat

bbc.com
Greta Thunberg

Greta Thunberg și-a exprimat opoziția față de sistemul capitalist "opresiv" al Occidentului și a făcut apel la schimbare.

Într-un manifest împotriva "sistemului extremist" care domină peisajul politic din țările occidentale, activista a afirmat că actuala "normalitate" a lumii a dus la probleme climatice, notează gbnews.uk.

În cadrul lansării cărții sale la Londra, ea a declarat: "Nu ne vom mai întoarce niciodată la normalitate, pentru că „normalitatea” a devenit deja o criză. Ceea ce noi numim normal este un sistem extrem construit pe exploatarea oamenilor și a planetei."

"Este un sistem definit de colonialism, imperialism, opresiune și genocid de către așa-numitul Nord global pentru a acumula bogăție, care încă modelează ordinea noastră mondială actuală".

Thunberg a adăugat: "Dacă creșterea economică este singura noastră prioritate, atunci ceea ce trăim acum ar trebui să fie exact ceea ce ar trebui să așteptăm."

Apărută duminică seara la Royal Festival Hall pentru a lansa The Climate Book, activista a făcut dezvăluiri în chestiuni politice, deși anterior se concentrase în principal pe probleme de mediu în sfera publică.

Lansată săptămâna trecută, cartea lui Thunberg cuprinde contribuții din partea a 100 de experți în domeniul climei, inclusiv a șefului Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, și a scriitoarei Naomi Klein.

Într-o opinie care a părut mai încărcată politic decât declarațiile sale anterioare, Thunberg a atacat "rădăcinile" crizei climatice, afirmând că acestea constau în "extractivismul opresiv care exploatează atât oamenii, cât și planeta pentru a maximiza profiturile pe termen scurt pentru câțiva".

Comentatorii s-au grăbit să sublinieze accentul pus de Thunberg asupra peisajului politic, Dan Wootton de la GB News afirmând că "agenda sa anticapitalistă a fost dezvăluită și nu trebuie ignorată".

El a adăugat: "Este timpul ca elitele politice să realizeze că activiștii extremiști precum Greta nu vorbesc despre protejarea planetei prin utilizarea sporită a energiilor regenerabile pe măsură ce tehnologia avansează."

De asemenea, activista a descris viitoarea conferință Cop27 ca fiind un spațiu pentru "spălarea ecologică", într-o explicație a motivului pentru care nu va participa.

Conferința din acest an va avea loc în Egipt, iar liderii mondiali vor participa pentru a formula o modalitate prin care să se unească și să abordeze problemele climatice actuale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.