DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Greu de abrogat: Scandal în jurul iniţiativei PNL şi USR de desfiinţare a recursului compensatoriu

Inquam Photos / George Calin
parlament vot plen camera deputatilor

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a respins solicitările PNL și USR de dezbatere a proiectului de lege care abrogă recursul compensatoriu și a celui privind revizuirea Constituţiei.Preşedintele Comisiei a spus că ministrul Justiţiei şi CSM se vor prezenta săptămâna viitoare în forul legislativ, transmite Agerpres.

Deputatul PNL Ioan Cupșa a propus introducerea pe ordinea de zi, pentru dezbatere, a proiectului de lege pentru abrogarea recursului compensatoriu și a celui pentru reviziuirea Constituției ca urmare a referendumului din 26 mai. De asemenea, deputatul USR Silviu Dehelean a susținut aceste propuneri.

Deputatul PSD Florin Iordache a fost împotriva acestei solicitări, spunând că dorește să asculte punctele de vedere ale Ministerului Justiției și CSM privind inițiativa legislativă pentru abrogarea recursului compensatoriu.

"Recursul compensatoriu să-l picăm aşa pentru că e o iniţiativă de abrogare - clar nu vom fi de acord. Vreau să ascult punctul de vedere al Ministerului Justiţiei, al CSM, al Parchetului, Ministerului Public, pentru că eu consider că să abrogăm o lege pentru că aşa îşi doreşte un anumit partid politic e total greşit. Putem analiza, putem vedea dacă este oportun să o modificăm. Aş solicita un punct de vedere şi de la Administraţia Penitenciarelor, să faceți o adresă, să vedem dacă în baza acestei legi ce categorii de persoane au beneficiat şi câte. Putem discuta dacă nu cumva este discriminatoriu, în funcție de pedeapsă. Putem avea o dezbatere mai largă", a declarat acesta.

Totodată, Iordache a propus amânarea discuțiilor pe proiectul privind revizuirea Constituției până la prezentarea raportului de către CCR pe referendum.

"Observațiile CCR privind întrebărilor care au fost supuse referendumului au niște vicii de constituționalitate. Propun să amânăm până când CCR nu va prezenta raportul în faţa Parlamentului în ceea ce priveşte acest referendum, să vedem ce a constatat, dacă acele întrebări au fost sau nu constituţionale şi în funcţie de acest raport pe care e obligatoriu să-l prezinte CCR putem să ne aplecăm să modificăm mai departe inițiativa, cu care se va merge la modificarea Constituției", a declarat Florin Iordache.

Ioan Cupşa a precizat că proiectul privind abrogarea recursului compensatoriu a fost depus pe 21 ianuarie.

Președintele Comisiei Juridice, Nicușor Halici, a anunțat că a solicitat Ministerului Justiției și CSM să prezinte soluţiile privind abrogarea recursului compensatoriu.

"Eu zic să nu vă grăbiți foarte tare pentru că poate românii n-o să fie de acord să plătim câteva zeci de milioane de euro în locul unor zile libere. Nu e cazul să ne antepronunțăm. S-ar putea să nu vă fie foarte favorabil să vedeți câte zeci de milioane sau sute au dat alte state", a spus acesta.

Halici a declarat că săptămâna viitoare vor începe dezbaterile pe aceste solicitări, convocându-i în ședința Comisiei pe ministrul Justiției și pe reprezentanții CSM.

Totodată, deputatul PSD a afirmat că, în privinţa inițiativei legislative de revizuire a Constituţiei, Biroul Permanent al Camerei Deputaților a dat termen 19 septembrie pentru depunerea amendamentelor.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a declarat că va cere dezbaterea proiectului privind abrogarea recursului compensatoriu în plenul Camerei Deputaților, fără raport.

"Atât timp cât plenul a mandatat Comisia să dea raport în câteva ore și nu s-a întamplat lucrul acesta în ședința din sesiunea extraordinară, noi vom cere dezbaterea lui fără raport", a declarat Andronache.

Anterior, Opoziția a cerut abrogarea legii recursului compensatoriu în sesiunea extraordinară, însă Comisia juridică a Camerei Deputaților a amânat, pe 24 august, pentru a doua oară, la solicitarea PSD, dezbaterea privind Legea recursului compensatoriu.

Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 şi, potrivit actului normativ, deţinuţii care au stat în condiţii improprii beneficiază de şase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi.

Curtea Constituțională arată, în motivarea deciziei privind respingerea inițiativelor PNL-USR și PSD de revizuire a Constituției, că măsura de interzicere a amnistiei și grațierii faptelor de corupție nu se poate implementa printr-o revizuire a Constituției. Curtea Constituţională a respins pe 18 iulie iniţiativele legislative ale PNL-USR şi PSD de revizuire a Constituţiei. Judecătorii au decis acest lucru deoarece interzicerea amnistiei şi graţierii faptelor de corupţie, prevederi în iniţiativele legislative depuse, depăşeşte limitele de revizuire a Constituţiei.

PNL şi USR au depus, pe 1 iulie, la Parlament un proiect pentru revizuirea Constituţiei prin care condamnaţii definitiv la pedepse privative de libertate sunt excluşi de la alegerile locale, parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare, iar amnistia şi graţierea pentru fapte de corupţie este interzisă.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.