Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grigore Arsene (AER) despre manualul unic: Președintele Iohannis ar trebui să fie mediator

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Klaus Iohannis

Președintele Asociației Editorilor din România, Grigore Arsene, a susținut joi că ar trebui ca președintele Klaus Iohannis să fie mediator între societatea civilă, părinți, educatori, producători și Guvern, urmare a intenției Ministerului Educației de a introduce manualul unic.

"Politicenii nu trebuie să ne sprijine, trebuie să înțeleagă despre ce e vorba. Am făcut adrese către Președinție, către Guvern, minister, în care le-am cerut o întrevedere să le explicăm despre ce e vorba în propoziție. Dacă vor. (...) Președintele României a lansat un program legat de Educație și atunci știu că este interesat, am discutat și personal cu domnia sa la recepția dată în cinstea președintelui Franței. (...) De la președinte așteptăm să își folosească prerogativele de mediator între societatea civilă, părinți, educatori, producători și Guvern. (...) Am avut un minut-două în care i-am spus îngrijorarea noastră și dânsul ne-a asigurat că deocamdată sunt doar idei. Dar, știți cum e cu ideile", a afirmat Grigore Arsene, prezent la conferința de presă organizată de reprezentanții editurilor pe tema manualului unic.

Acesta a mai spus că editurile reprezintă un intermediar între autor și beneficiar. "Primul beneficiar este ministerul și beneficiarii finali sunt educatorii și elevii. (...) Cine e beneficiarul? Ministerul, da? Îi este frică de faptul că are mulți ofertanți și că sunt gălăgioși? Hai, să nu mai fie piață liberă. (...) Bineînțeles că cel care produce ceva vrea să vândă. (...) Beneficiarul, ministerul, trebuie să stabilească niște reguli în care să răspundă și el. Să spună: 'calmați-vă băieți, vor fi trei manuale sau două, să respectăm regulile și așa mai departe'. Problema nu e la edituri. (...) Aici nu discutăm de manual unic sau de manuale alternative, discutăm de modul în care se face educația", a arătat Arsene. "Când vei constata că, în scopul de a produce, trebuie să obții aprobarea de la cei care nu produc nimic, când vei observa cum banii se scurg spre cei care nu activează în bunuri, ci în favoruri, când vei înțelege că o mulțime de oameni se îmbogățesc prin luare de mită și influența lor e mai eficace decât munca ta, că legile nu te protejează contra lor, ci dimpotrivă, ei sunt cei care sunt protejați împotriva ta, când vei descoperi că este răsplătită corupția, iar onestitatea devine un sacrificiu de sine, atunci vei spune fără teama de a greși că soarta societății în care trăiești este condamnată", a mai spus președintele Asociației Editorilor din România, conform Agerpres.

La rândul său, Emilia Tomoica, reprezentanta Inuitext, a afirmat că nu crede că, dacă va fi o singură editură, prețurile vor fi mai mici. "Experiența din toate țările europene unde există manuale alternative și există piață liberă, când există concurență prețurile scad, când există monopol prețurile cresc. Legat de piața educațională din România, fiind concurs de manuale, produsul are niște prețuri foarte mici, cele mai mici din Europa, este de calitate obligatoriu, pentru că noi suntem într-un concurs. Concurența te împinge către calitate și prețuri mai mici", a mai spus aceasta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.