Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grindeanu: Am cerut ambasadorilor statelor membre ale UE sprijinul pentru aderarea României la OCDE

Inquam Photos / Octav Ganea
grindeanu guvern gesturi inquam

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, miercuri, că a cerut ambasadorilor statelor membre ale Uniunii Europene sprijinul pentru aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). În timpul unei vizite la Institutul de Cercetari Nucleare Piteşti, şeful Executivului a precizat că România a făcut un pas important privind aderarea la OCDE prin invitaţia adresată ţării noastre de a se alătura Agenţiei pentru Energie Nucleară (NEA).

"Consolidarea relaţiei României cu OCDE este o prioritate pentru Guvernul pe care îl conduc (...) şi pot afirma fără nicio ezitare, fără nicio reţinere, că ţara noastră este pregătită să demareze negocierile de aderare. De altfel, vin (...) de la o întâlnire cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene, cărora le-am cerut, de asemenea, sprijinul pentru ţara noastră în aderarea la OCDE", a declarat Grindeanu.

Şeful Guvernului a mai spus că Institutul de la Mioveni este un centru de excelenţă. "Este remarcabilă implicarea Institutului în cele două proiecte internaţionale, de ardere şi depozitare a deşeurilor radioactive, unde a performat la cele mai înalte standarde, alături de state precum Statele Unite ale Americii, Italia, Belgia, Franţa şi Canada", a spus Grindeanu. Grindeanu a reiterat totodată "angajamentul ferm" al Guvernului de a sprijini cercetarea românească în domeniul dezvoltării tehnologiilor nucleare civile, având în vedere că acestea au aplicare în zone strategice, cum ar fi energia, medicina sau agricultura. "Am aprobat în martie anul acesta completarea Strategiei naţionale de cercetare - dezvoltare cu mai multe proiecte, printre care şi cel privind tehnologii aferente reactorului nuclear de generaţie IV, foarte bine cunoscut (...) sub denumirea de ALFRED, pentru dezvoltarea căruia astăzi vor fi semnate cele două acorduri ce vor completa acordul internaţional deja existent al Consorţiului European FALCON. Va fi încă un proiect de prestigiu care se va adăuga la celelalte două - laserul de la Măgurele şi centrul Danubius de la Tulcea", a spus Grindeanu.

De asemenea, premierul Grindeanu a răspuns la o întrebare a directorului Institutului, Constantin Păunoiu, referitoare la o eventuală creştere a fondurilor pentru cercetare la rectificarea bugetară, conform Agerpres. "Pe lângă faptul că aveţi un susţinător foarte bun în Guvernul României, pe domnul ministru Valeca, să ştiţi că astăzi (...) am venit şi cu secretarul de stat de la Finanţe, cu domnul Mişa (...) Domnul secretar de stat, (...) veţi fi de vină dacă nu veţi face rectificarea în acest domeniu aşa cum trebuie", a mai transmis Grindeanu conducerii Institutului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.