Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grindeanu, întâlnire cu premierul croat: 'România şi Croaţia au o cooperare foarte bună'

Facebook
grindeanu premier croat

România şi Croaţia au o relaţie bilaterală de cooperare foarte bună şi un potenţial uriaş de creştere a relaţiilor economice, fiind interesate, totodată, de armonizarea, ca poziţii în cadrul UE, pe proiecte europene comune, precum politica de coeziune şi politica agricolă, a declarat premierul Sorin Grindeanu, aflat în vizită oficială la Zagreb. 

"Doresc să evidenţiez satisfacţia mea de a efectua o vizită în Croaţia şi mă bucur că sunt prim-ministrul român care vizitează ţara dumneavoastră în ultimii 10 ani. Prezenţa mea la Zagreb mai are o semnificaţie importantă, întrucât are loc în contextul aniversării a 25 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi Croaţia.Vreau să subliniez încă de la început dialogul substanţial şi consistent pe care l-am avut astăzi cu primul-ministru Plenkovic.(...) Am discutat despre stadiul şi perspectivele relaţiei bilaterale, aşa cum domnul prim-ministru a spus, fiind de acord amândoi că există o relaţie de cooperare foarte bună între România şi Croaţia. Am reliefat dorinţa ambelor state de a consolida, intensifica şi aprofunda cooperarea, atât în plan bilateral, cât şi ca parteneri în cadrul Uniunii Europene şi aliaţi în NATO ", a declarat Sorin Grindeanu în cadrul declaraţiilor comune susţinute alături de premierul croat la finalul convorbirilor oficiale din plenul delegaţiilor, informează agerpres.ro.

Mihai Fifor NU renunță: Caută soluții pentru a o aduce pe Kovesi la audieri


Prim-ministrul român a subliniat şi importanţa documentelor bilaterale semnate la sediul Guvernului de la Zagreb. 

"Astăzi, aşa cum ştiţi, s-au semnat două documente Acordul privind protecţia reciprocă a informaţiilor clasificate şi Memorandumul de înţelegere privind colaborarea dintre Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Camera Economică a Croaţiei. Semnarea ambelor documente arată intenţia ambelor state de a intensifica relaţiile bilaterale", a spus Grindeanu. 

Premierul a adăugat că în discuţiile cu omologul croat a fost evidenţiat şi potenţialul important de creştere a relaţiilor economice care trebuie valorificat. 

'Am exprimat dorinţa de a identifica noi oportunităţi în vederea dinamizării relaţiilor economice dintre România şi Croaţia. Anul trecut, schimburile comerciale dintre România şi Croaţia au fost în jur de 270 de milioane de euro. Potenţialul de creştere este uriaş şi ne dorim ca pe această componentă, componenta economică, să valorificăm la maxim acest potenţial de creştere. Sper ca Forumul Economic din toamnă (Forumul economic româno-croat de la Bucureşti - n.r.) organizat odată cu vizita doamnei preşedintă în România (preşedintele Republicii Croaţia Kolinda Grabar Kitarovic - n.r.) să fie ocazia perfectă pentru a impulsiona aceste relaţii economice", a afirmat Grindeanu. 

El a menţionat că, alături de omologul său, în cadrul discuţiilor au căzut de acord că minoritatea croată din România şi comunitatea română din Croaţia reprezintă "adevărate punţi de legătură între ţările noastre". 

Premierul român a adăugat că în cadrul întrevederii oficiale a fost abordată şi problematica privind proiectele comune europene şi a precizat că discuţiile vor continua pe acest subiect şi în cadrul unui dejun oficial oferit de şeful Executivului de la Zagreb. 

'Sigur că vom aprofunda în discuţiile ulterioare chestiunile care ţin, aşa cum domnul prim-ministru Plenkovic a menţionat, ţin de proiectele comune europene, despre politicile comune pe care şi România şi Croaţia le susţin, şi anume politicile de coeziune, politica comună agricolă europeană. Important este că vom putea să ne armonizăm prin poziţiile noastre punctele de vedere în cadrul Uniunii Europene", a mai declarat Grindeanu. 

Premierul croat Andrej Plenkovic a afirmat, la rândul său, că întrevederea cu premierul român a cuprins teme de interes bilateral privind dezvoltarea relaţiilor economice, dar şi subiecte legate de viitorul UE. 

'Am discutat despre diferite teme. E vorba despre colaborarea noastră economică, colaborarea bilaterală. Sunt bucuros să evidenţiez faptul că pe parcursul anului 2016 Croaţia a fost vizitată de aproximativ 100 de mii de turişti români care au vizitat atât litoralul, cât şi interiorul statului", a declarat Plenkovic.

Israelul îi PEDEPSEŞTE pe palestinieni şi TAIE CURENTUL în Gaza


El a evidenţiat şi că premierul român este născut în judeţul Caraş-Severin, unde comunitatea croată este bine reprezentată, şi a reliefat importanţa pe care o acordă Zagrebul acestei minorităţi. 

"Sper ca în continuare minoritatea să beneficieze de sprijinul Guvernului României în vederea păstrării identităţii şi, de ce nu, în accederea în spaţiul superior, în cadrul universităţilor şi aşa mai departe", a mai declarat premierul croat. 

Plenkovic a menţionat că un alt subiect discutat a fost legat de proiectele comune care se au în vedere a fi dezvoltate în cadrul Strategiei Dunării. 

"Aşadar, pentru ambele state, fiind state dunărene, este deosebit de importantă această colaborare în cadrul Uniunii Europene. E vorba de relaţionare, de Strategia navigării pe Dunăre, a schimbului economic pe Dunăre, dar în acelaşi timp şi protejarea mediului (SUERD - n.r.)", a declarat premierul croat. 

El a subliniat, în context, şi importanţa parteneriatului stabilit între Vukovar şi Constanţa pentru promovarea celor două oraşe-port ca puncte cheie în dezvoltarea strategiei Dunării. 

Premierul croat a făcut referire şi la agenda UE, punctând intenţia Guvernelor Croaţiei şi României de armonizare a chestiunilor legate de Spaţiul Schengen. 

Sorin Grindeanu a avut în cursul vizitei sale o întâlnire cu Gordan Jandrokovic, preşedintele Parlamentului croat, la sediul Legislativului de la Zagreb. De asemenea, prim-ministrul român a fost primit la sediul Preşedinţiei Republicii Croaţia de preşedintele croat Kolinda Grabar Kitarovic. 

Precedenta vizită a unui premier român în Republica Croaţia a avut loc în urmă cu 10 ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.