Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grupul bancar Raiffeisen, foarte interesat de achiziţii pe piaţa din Croaţia

Raiffeisen

Raiffeisenbank (RBA), divizia din Croaţia a grupului bancar Raiffeisen Bank International, caută să facă achiziţii pe piaţa croată, deoarece doar creşterea organică nu va fi suficientă pentru a-şi majora cota de piaţă, a afirmat, miercuri, directorul general al subsidiarei, Michael Georg Mueller, într-un interviu acordat Reuters, potrivit agerpres.ro.

RBA este a cincea mare bancă din Croaţia, controlând uşor sub 8% din piaţa dominată de Zagrebacka Banka (divizie a UniCredit), Privredna Banka Zagreb (divizie a Intesa Sanpaolo) şi subsidiarele Erste şi OTP.

Citește și: SURSE Lovitură pentru Klaus Iohannis, înainte de alegeri! Mișcarea făcută de #Rezist

"Abordarea noastră de bază este o creştere organică printr-o calitate ridicată a serviciilor. Totuşi, creşterea organică nu va fi suficientă pentru majorarea cotei de piaţă, pe o piaţă bancară unde potenţialul de creştere este limitat", a explicat Michael Georg Mueller.

În prezent, Croaţia are aproximativ 20 de bănci, cele mai multe de dimensiuni mai mici, iar primele cinci controlează 80% din piaţă.

Citește și: S-a aflat radioul numărul 1 în România

Şi Grupul OTP este interesat de achiziţii în Croaţia, inclusiv o subsidiară a Raiffeisen, a anunţat recent presa locală, după ce a cumpărat divizii din sud-estul Europei ale Societe Generale.

Un purtător de cuvânt al Raiffeisen a precizat că banca nu are de gând să-şi vândă afacerea din Croaţia.

Citește și: S-a decis! Aceste produse vor fi interzise

Croaţia vrea să trimită în următoarele două luni o scrisoare de intenţie pentru a intra în ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), anticamera pentru aderarea la moneda unică, a anunţat săptămâna aceasta ministrul croat de Finanţe, Maric Zdravko. Acesta a dat asigurări că autorităţile de la Zagreb sunt decise să adopte noi măsuri pentru modernizarea economiei şi reducerea datoriei, ca parte a procesului de aderare la euro.

Mecanismul ERM II prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei ţării candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat timp de doi ani înainte de adoptarea euro.

Mueller a afirmat că economia croată va beneficia de pe urma aderării la euro, avantajele depăşind costurile.

Citește și: Cine e, de fapt, femeia care l-ar fi ‘îngropat’ pe Radu Mazăre – Guvernul Dăncilă a ‘uns-o’ în funcție

"Cel mai mare avantaj îl reprezintă dispariţia riscurilor legate de evoluţia cursului de schimb. În plus, vor fi efecte pozitive, în urma ratelor mai scăzute ale dobânzilor, a majorării investiţiilor şi a comerţului internaţional", a explicat directorul general al subsidiarei Raiffeisen din Croaţia.

În România, Raiffeisen Bank este o bancă universală care deserveşte aproximativ două milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 IMM-uri şi 5.600 de companii. Reţeaua băncii în România numără 451 de unităţi, peste 1.000 de ATM-uri, aproximativ 19.000 de EPOS-uri şi 189 de MFM (automate multifuncţionale).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.