Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal între Ungaria și Ucraina: Grupul petrolier ungar MOL contestă majorările tarifelor de transport al petrolului

benzinarie MOL

Grupul petrolier ungar MOL se aşteaptă să poată alege între ţiţeiul rusesc sau din alte surse pentru rafinăriile sale până în 2026, a declarat pentru Reuters preşedintele şi directorul general al acestuia, Zsolt Hernadi, prin implementarea de investiţii substanţiale, transmite Reuters.

MOL deţine rafinării în Ungaria şi Slovacia, fără ieşire la mare, ambele fiind alimentate de tronsonul sudic al conductei Drjhba, conform News.ro.

Importurile prin Drujba au fost întrerupte în noiembrie anul trecut, când o rachetă rusă a lovit o centrală electrică din Ucraina, care furniza energie electrică pentru o staţie de pompare, evidenţiind riscurile aprovizionării.

Hernadi a spus că MOL plănuieşte să finanţeze parţial investiţiile tehnologice de 500-700 de milioane de dolari necesare pentru a-şi diversifica sursele de aprovizionare a rafinăriilor Dunărea şi Slovnaft, faţă de petrolul Urals, din fondurile Uniunii Europene.

”Ne-am dori să putem decide în mod liber la sfârşitul anului 2025 când, cât şi ce tip de petrol vrem să trimitem în ce rafinărie... până la sfârşitul lui 2025, începutul lui 2026”, a spus Hernadi în timpul unei interviu la noul sediu al MOL cu vedere la Dunăre din Budapesta.

El a spus că anul trecut doar aproximativ 5% din aportul de petrol al Slovnaft a fost non-rus, dar că această pondere va creşte la aproximativ 30-35%, sau la 2 milioane de tone, până la sfârşitul anului 2023.

Hernadi a spus că MOL luptă pentru a preveni o creştere a taxelor de tranzit petrol în Ucraina şi, de asemenea, în Croaţia.

Janaf, operatorul de conducte petroliere din Croaţia, doreşte să majoreze taxele de tranzit prin conducta Adriatică, care este ruta alternativă de aprovizionare a MOL, până la de patru ori taxa de referinţă percepută pentru conducta Baku Tbilisi Ceyhan (BTC), a spus Hernadi.

MOL prelungește contractul cu Janaf

Conducta BTC transportă ţiţei din câmpurile petroliere offshore din Marea Caspică către coasta Turciei.

Hernadi a spus că MOL face prelungiri pe termen scurt la contractul său cu Janaf şi încearcă să negocieze unul pe termen lung.

MOL a avut un contract cu Janaf pentru transporturi de 500.000 de tone de ţiţei pentru conducta Adriatică, până la sfârşitul lunii martie.

Janaf a declarat într-un răspuns pentru Reuters că preţurile serviciilor prin conducta petrolieră şi sistemul său de stocare au fost definite în timpul procesului de negocieri, în conformitate cu regulile care guvernează serviciile sale.

”Vom ajusta sistemul de plată”

Hernadi a spus că o dispută privind plăţile pentru tranzitul transporturilor de petrol ruseşti prin secţiunea ucraineană a conductei Drujba părea aproape de o soluţie.

El adeclarat că MOL va plăti direct operatorul de conducte din Ucraina Ukrtransnafta pentru tranzitul petrolului rusesc, dar că există încă o dispută cu privire la majorarea taxelor din Ucraina.

”Vom ajusta sistemul de plată”, a spus el, adăugând că discuţiile despre un acord cu Ukrtransnafta sunt în faza finală.

”Există încă dispute, discuţii în desfăşurare cu privire la taxa de tranzit, deoarece a fost semnalată o creştere de mai multe ori (de către Ucraina)”.

Ukrtransnafta nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

În ciuda taxelor excepţionale din Ungaria, MOL a înregistrat anul trecut o creştere a EBITDA pe întregul an la 4,7 miliarde de dolari, de la 3,5 miliarde de dolari în 2021, parţial ca urmare a profiturilor considerabile obţinute datorită petrol rusesc ieftin.

Acest lucru a permis MOL să-şi majoreze dividendul de bază la 150 de forinţi pe acţiune şi, de asemenea, să plătească un dividend suplimentar pentru câştigurile din 2022.

”Dacă nu ne confruntăm cu încă un an negativ, atunci putem menţine pe termen lung acest dividend de bază”, a spus Hernadi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.