Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gușă cere DREPTATE: 'Nesimţirea este pe masă şi dansează cum dansează Băniciou samba prin Cuba'

cozmin gusa

Cozmin Guşă a vorbit despre sistemul corupt din administrație, pe care îl tolerăm încă cu toții, despre politicienii care sunt doar o rotiță în angrenajul minciunii, despre "sistemul Iliescu" care a generat întreg lanțul minciunii și despre clasa politică care nu se jenează să vină în continuare cu liste toxice pentru alegerile parlamentare.

Toate acestea sunt puse de consultantul politic în legătură directă cu neîmplinirile din societatea românească la un an după Colectiv.

"Este o comemorare foarte tristă şi pentru că au murit oamenii aceia tineri, dar și pentru că sesizezi mizeria unei naţiuni, cum suntem pe cale, din păcate să concluzionăm acum, la comemorarea Colectiv. Vezi părinți care nu și-au găsit liniștea, care caută vinovații și care dau peste tot de nesimțire - de la cei din justiție, care se prefac că au lucrat un an întreg și se prezintă cu câteva zile înainte de comemorare cu tot felul de concluzii triumfaliste, până la politiceni gen Bănicioiu, care face presiuni prin prieteni și intermediari să nu se mai vorbească despre el, deși se află acum în Cuba în loc să stea aici și să recunoască dacă nu vinovăția personală, măcar greșelile pe care le-au făcut el și cei din Guvern", a declarat Cozmin Gușă într-o ediție specială la Realitatea TV dedicată împlinirii unui an de tragedia Colectiv.

Potrivit consultantului politic, cei care au fost într-un Guvern sau altul al României în mod vremelnic au avut de fiecare dată mari avantaje, dar nu și-au asumat și răspunderea de a fi în slujba societății. "Guvernele noastre nu au făcut asta, mai ales atunci la Colectiv - au fost doi oameni obsedaţi de imagine: Bănicioiu, condus de Ponta, care au ţinut şedinţe de Guvern total formale doar ca să apară la televizor şi să pară că fac ceva. De asta a trebuit să plece! Pentru că au fost nişte mincinoşi în urma unei drame", a precizat Gușă.

Citește și: VIDEO CTP a explodat: Nu mai este PNL, este PeNeLina Gorghiu în acest moment

Cozmin Gușă crede că vina pentru tragedia de la Colectiv este în primul rând a sistemului corupt din administraţie, un sistem pe care l-am tolerat cu toţii. Nu vrem să recunoaștem faptul că trăim în minciună la toate palierele societății.

"Vina nu era numai a politicienilor - nu era numai a lui Piedone, vina este a sistemului corupt din administraţie pe care l-am tolerat cu toţii, pentru că de fiecare dată la alegeri am ales aceeaşi primari şi aceeaşi listă de consilieri şi mereu am fost supăraţi atunci când s-au întâmplat lucruri negative: de la gropile din faţa blocurilor sau a caselor până la aceste drame. Totul este din cauza acestui sistem politic, dar, atenţie!, tolerat de români. Şi ne este jenă de cele mai multe ori să recunoaştem faptul că trăim în minciună, că preferăm să minţim şi de aceea ne este și atât de ușor să acceptăm minciuna", a explicat consultantul politic.

Chiar și organizaţiile neguvernamentale care s-au suit pe gardul Cotroceniului ca să fie chemate, să-şi propună oamenii și să vină la masa tehnocraţilor n-au făcut altceva decât să devină nişte adulatori ai noului Guvern instalat în speranţa că o să ia şi ei o felie din tortul bunăstării administrative, este de părere Cozmin Gușă.

"Dar de ce să ne mirăm? La noi nu mai există niciiun fel de instanță morală. Spunem că se minte in politică, dar politicienii sunt doar o rotiță în acest angrenaj al minciunii din România. Angrenajul s-ar bloca dacă una dintre rotițe nu s-ar mai învârti în sensul minciunii. Dar la noi se minte în politică, în mass media, în organizațiile non-guvernamentale, până și la nivelul bisericii. În momentele triste cum este această comemorare ar trebui să tăcem. Dar când vezi că nesimţirea este pe masă şi dansează cum dansează Băniciou samba prin Cuba nu poți să nu reacționezi", a mărturisit invitatul ediției speciale moderate de Octavian Hoandă la Realitatea TV.

La un an de la revolta de după Colectiv, clasa politică oferă la fel de puține soluții de însănătoșire ca și înainte de Colectiv.

"Vorbim iarăși despre lipsa de soluții. Orice soluţie am încercat parcă din 89 toate au fost defectuoase s-au dus dintr-un şanţ în alt şant. Pentru că nimeni nu a stat să construiască, acum suntem în fața unei disperări pentru că nu există o "armată de rezervă". Suntem în preajma alegerilor, la un an de Colectiv, și ne mințim din nou că ar putea fi o armată de rezervă. Cele două sau trei partide noi care vin nu reprezintă o soluție, pentru că nu există un purgatoriu prin care să treacă și fiecare are o soluție personală pusă în baza unei minciuni", a punctat Gușă.

Pentru consultantul politic, sistemul Iliescu, care a însemnat perpetuarea unei minciuni, este primul condamnabil și e cel care ne-a făcut atât de mult rău: "Nu vorbesc despre Ion Iliescu personal, ci despre spiritul pe care sistemul Iliescu l-a impus în toți acei ani, lliescu a fost doar o interfață între cei care își doreau să nenorocească România și să se salveze pe ei personal și mulțimea care trebuia liniștită. Ce a făcut Iliescu au făcut și Constantinescu, și Băsescu, și toată clasa politică, care nici măcar nu se mai jenează acum".

"Dacă vă uitați la listele partidelor, vă dați seama că nu-i mai interesează. De ce? Pentru simplul motiv că au păcălit de fiecare dată niște români din ce în ce mai superficiali, mai îndobitociți, mai puțin citiți și cu mai puțin spirit critic. Hai să ne uităm în jurul jostru și la noi înșine și să ne dăm seama cât de mult am ajuns să tolerăm minciuna aceia dintre noi care nu cumva o și practicăm. Dacă nu există un reper în societate care să fie impus, nu ai cum să ții drumul drept. Oamenii care merg la biserică știu că nu trebuie să facă ce face popa, pentru că și popii mint. Medicii știu foarte bine că se minte în sistemul lor, știu cum se fac comisioanele, cum se împart bugetele, dar trebuie să tacă ca să își întrețină un sistem în care să supraviețuiască", a mai spus consultantul politic.

Potrivit lui Cozmin Gușă, analiza cazului Colectiv, cu toate dezamăgirile de la momentul tragediei și până acum, trebuie să pornească de la o auto-analiză a societății românești în profunzime: "La un de Colectiv, când vedem cât de mult s-a mințit și după Colectiv ne îneacă furia. În loc să ne coemorăm morții în liniște cu o minimă satisfacție că s-a rezolvat ceva în urma revoltei de acum un an, ne căutăm răzbunări în continuare și nu ne dăm seama că cei pe care ar trebui să ne răzbunăm de fapt suntem noi înșine".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.